În urmă cu exact un an Rusia anunța „primul” vaccin anti-Covid din lume, Sputnik V / Astăzi înregistrează numere record de decese cauzate de coronavirus. Ce n-a mers?

de S.J.     HotNews.ro
Miercuri, 11 august 2021, 9:58 Actualitate | Coronavirus


Vaccinul rusesc Sputnik V
Foto: Ascannio / Alamy / Profimedia Images
Președintele Vladimir Putin anunța pe 11 august 2020 că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin anti-Covid din lume. Un an mai târziu țara pe care o conduce înregistrează un număr record al deceselor cauzate de coronavirus, scrie cnet.

Uliana era pe scaunul coafezei când s-a întâmplat. Alte câteva cliente ale unui salon de înfrumusețare din St. Petersburg povesteau când, după ce subiectul vaccinurilor anti-Covid a fost adus în discuție, una dintre ele a afirmat că nu va fi șoarecele de laborator al guvernului.

În timp ce celelalte femei dădeau din cap că sunt de acord, Uliana i-a spus coafezei sale, Katya, că s-a imunizat cu vaccinul Sputnik V și se simte bine. Kaya a fost șocată. Coafeza s-a îndreptat încet cu foarfeca înspre umerii Ulianei, crezând că are un microcip implantat în aceștia.

„Am rămas fără cuvinte”, afirmă Uliana, o consultantă în vârstă de 31 de ani. „Mi-a explicat că în videoclipurile pe care le-a văzut pe internet persoanele vaccinate își puteau lipi lucruri ca monede pe corpurile lor în locul injecției deoarece 'cipul de vaccinare' le atrage”, relatează acesta.

Coafeza i-a arătat Ulianei înregistrările video pe care le-a văzut pe Instagram și pe un canal de Telegram la care era abonată.

Membrii grupului, mii de persoane, vorbeau despre cum guvernul va putea să folosească microcipul implantat odată cu vaccinul pentru a putea controla pe cineva „ca pe un personaj din jocurile video”.

„O știam pe Katya de ceva timp, era o fată simpatică”, spune Uliana. „Mi-am imaginat mereu că oamenii care ar putea crede toate acele teorii ale conspirației sunt ciudați cu pălării de staniol. Ea e o persoană normală, o mamă muncitoare cu un copil”, continuă aceasta.

Rusia are o problemă gravă cu ezitarea față de vaccinare. Vaccinul său Sputnik V a fost autorizat în urmă cu exact un an, pe 11 august 2020, și a început să fie administrat în luna decembrie.

Însă 9 luni mai târziu se estimează că doar 19,2% din populația țării a fost vaccinată în regim complet împotriva coronavirusului.

Varianta mai infecțioasă Delta a coronavirusului face ravagii în fața unei imunități atât de scăzute. Numărul de noi contagieri urcă iar vertiginos și, spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie, Israel și alte țări cu o rată ridicată a imunizării anti-Covid, numărul deceselor crește la rândul său exploziv.

Numărul de decese cauzate de COVID-19 a înregistrat noi recorduri de la jumătatea lunii iulie. Statisticile oficiale afirmă că peste 166.000 de ruși au murit din cauza coronavirusului însă, având o mortalitate în exces de peste 531.000 de decese de la izbucnirea pandemiei, experții estimează că bilanțul real ar putea fi triplu decât numărătoarea autorităților.

Faptul că în administrația lui Vladimir Putin nu se poate avea încredere să furnizeze numărul real al deceselor cauzate de COVID-19 face parte din problemă: după ani de zile de dezinformare din partea guvernului, numeroși ruși nu au încredere în Kremlin când le spune să se vaccineze.

Cu un asemenea nivel ridicat al neîncrederii față de autorități, teoriile conspiraționiste au înflorit.

Când coafeza Ulianei i-a spus că are un microcip în umeri, aceasta a râs inițial. A încercat să îi explice acesteia că înregistrările video erau false. Katya a respins argumentul, afirmând în schimb că „ei” au oprit cipul după ce i-a arătat Ulianei imaginile.


FOTO: Sputnik / Profimedia Images

„Reputație oribilă”


În luna decembrie a anului trecut, când autoritățile ruse au început administrarea vaccinului Sputnik V publicului larg, acestea sperau că 60% din adulții țării vor fi imunizați anti-Covid până în iunie. Eșecul de a atinge acest obiectiv nu reflectă însă vreo letargie din partea rușilor.

De fapt, numeroși ruși s-au dovedit remarcabil de energetici - în eforturile lor de a evita imunizarea. Rusia are o piață neagră înfloritoare a certificatelor false de imunizare care le sunt cerute angajaților din multe domenii de activitate.

Televiziunea de stat a avertizat luna trecută cu privire la un trend în creștere, difuzând imagini cu videoclipuri care s-au viralizat pe TikTok în care persoanele ce apar în imagini se vaccinează în brațe false.

Negaționismul privind coronavirusul și scepticismul față de vaccinuri există peste tot însă Rusia are o problemă unică.

Majoritatea populației are o neîncredere profundă față de vaccinul Sputnik V produs local.

„Sputnik V are o reputație oribilă în țară”, afirmă Andrei Soldatov, un autor și cercetător la ONG-ul Center for European Policy Analysis (CEPA). „Toată lumea îl urăște”, adaugă acesta.

Sputnik V a fost dezvoltat cu o viteză record de către Institutul de cercetare în epidemiologie și microbiologie „N. F. Gamaleia” din Moscova.

Cercetătorii ruși au avut un prototip al vaccinului încă din martie 2020, înainte ca Moscova să intre în lockdown și cu aproximativ o lună înainte ca administrația Trump să accelereze dezvoltarea de vaccinuri anti-Covid prin Operațiunea Warp Speed.


FOTO: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„V” de la „Victorie”


Autoritățile ruse au aprobat Sputnik V în luna august, președintele Vladimir Putin asigurând publicul că acesta „a trecut prin toate verificările necesare”. Însă numeroși ruși au fost convinși că vaccinul a fost aprobat atât de rapid pentru ca Rusia să ia fața Statelor Unite.

Acest lucru ține și de numele ales de Kremlin: Sputnik face referire la satelitul lansat de sovietici în spațiu, motiv de mândrie națională în URSS, în timp ce „V”-ul vine de la „Victorie”.

Această percepție a fost întărită după ce oamenii și-au dat seama că Vladimir Putin nu fusese onest: în momentul în care acesta a anunțat autorizarea vaccinului încă nici nu începuseră studiile din faza III în care este analizată eficacitatea și siguranța sa.

La un an după autorizarea sa oficială, reputația Sputnik V a rămas aceeași, potrivit Ekaterinei Borozdina, profesor asociat de sociologie la Universitatea Europeană din St. Petersburg.

Borozdina, care a efectuat sondaje în rândul persoanelor cu studii despre ezitarea față de imunizare, afirmă că:

„Respondenții sunt îngrijorați că campaniile de vaccinare sunt proiectate pentru a atinge niște obiective statale, inclusiv obiective pur politice legate de un anumit tip de concurență cu alte țări”.

Persoanele intervievate de aceasta afirmă de asemenea că simt că riscurile de sănătate asociate vaccinului nu sunt la fel de importante pentru birocrații care vor doar să își îmbunătățească statisticile privind imunizarea anti-Covid.

Aparenta obsesie a Kremlinului vizavi de „supremația vaccinurilor” pare să fi subminat încrederea în Sputnik V și celelalte vaccinuri dezvoltate ulterior de cercetătorii ruși.

Iar Vladimir Putin nu a ajutat cauza Sputnik V, amânând vaccinarea anti-Covid până în luna martie a acestui an. În plus, în mod cu totul bizar pentru un președinte obișnuit cu punerea în scenă a unor ședințe foto ostentative, Kremlinul nu a făcut publică nicio fotografie sau vreo înregistrare video cu momentul în care acesta a fost vaccinat.

Acesta nu a precizat nici măcar cu care vaccin rusesc a fost imunizat decât două luni mai târziu când a dezvăluit, după numeroase întrebări, că s-a vaccinat cu Sputnik V.


FOTO: Profimedia Images / Sergei Savostyanov / TASS

Negaționism și scepticism


Când s-a descoperit că Rusia și-a dopat în mod sistematic sportivii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Sochi (2014), ministrul sportului de la Moscova a oferit scuze publice. Mai târziu în cursul acelui an acesta a fost promovat în funcția de vicepremier.

Uliana crede că acțiuni de acest gen dăunează credibilitatea guvernului rus, lucru care contează când același guvern le cere cetățenilor săi să își ridice mâneca pentru a fi vaccinați.

„Creează multă neîncredere în societate când oamenii văd că oficialii noștri nu sunt trași în mod real la răspundere după ce acțiunile lor sunt dezvăluite de comunitatea internațională”, afirmă aceasta.

Deși aprovizionarea cu Sputnik V pare să fie deficitară în anumite părți ale Rusiei, încrederea pare să fie principala resursă de care guvernul are nevoie în lupta sa împotriva COVID-19.

Populația Rusiei are mai puțină încredere în afacerile, presa și instituțiile țării decât orice alt stat sondat de firma internațională de consultanță pentru Barometrul Încrederii pe care îl publică anual.

În mod edificator, doar 15% din rușii intervievați în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut pentru realizarea barometrului pe 2021 au spus că se vor imuniza anti-Covid de îndată ce un vaccin este disponibil, comparativ cu 33% din americani, 48% din brazilieni și 51% din indieni.

Nu este surprinzător că teoriile conspiraționiste au înflorit într-un asemenea mediu generalizat de neîncredere față de autorități.

Una din aceste teorii, în care cred 66% din ruși, este că SARS-CoV-2 a fost creat ca o armă biologică într-un laborator. De asemenea populară este teoria potrivit căreia miliardarul american Bill Gates folosește vaccinurile pentru a reduce populația globală la un miliard de persoane.

O alta afirmă că măștile de protecție conțin „nanoviermi”.

În plus, Kremlinul pare să fi alimentat neintenționat teorii ale conspirației despre Sputnik V după ce a dus o campanie de propagandă neîncetată împotriva vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de alte țări și interzise în Rusia.

Televiziunea de stat amplifică în mod regulat relatările din străinătate cu privire la numărul foarte mic de persoane care au dezvoltat efecte secundare grave după imunizarea cu vaccinurile ARNm dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

Anul trecut, unul dintre cei mai populari prezentatori TV din Rusia a denunțat vaccinul AstraZeneca ca fiind „un vaccin pentru maimuțe” fiindcă Universitatea Oxford l-a dezvoltat pe baza unei variante a Covid care infectează cimpanzeii.

Rezultatul pare să fie un scepticism mai ridicat față de vaccinuri în general, nu doar vizavi de cele occidentale.


FOTO: Profimedia Images

Diversificarea vaccinurilor?


Confruntat cu asemenea suspiciuni puternice, Kremlinul a încercat la început să îi convingă pe ruși cu binișorul. Guvernul a creat centre mobile de vaccinare, le-a oferit înghețată gratuită sau chiar bani pentru a se vaccina.

Însă după ce varianta Delta a început să se răspândească necontrolat Kremlinul a făcut vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru angajații care au contact cu publicul, precum cei din domeniul HoReCa sau din vânzările cu amănuntul.

Strategia a întors cu fundul în sus politica din Rusia, criticii obișnuiți ai lui Putin, așa puțini cât au rămas, susținând campania de vaccinare a Kremlinului.

„Cea mai liberală parte a societății, care de obicei este mai critică față de guvern, este cea care cere mai mult control al guvernului în ceea ce privește restricțiile”, afirmă Soldatov de la CEPA.

„Restul populației, care de regulă este în favoarea unui control mai mare al statului, devine tot mai suspicioasă față de vaccin”, precizează acesta.

Pentru a încerca să găsească soluții, administrația lui Putin ar putea introduce mai multe vaccinuri în țară. Acesta a aprobat recent testări clinice pentru a vedea cum funcționează vaccinul AstraZeneca în tandem cu Sputnik V, sugerând că ar putea elimina moratoriul privind vaccinurile străine.

Pentru Uliana însă soluția nu este diversificarea vaccinurilor ci mai multă onestitate.

„Mi-aș dori ca autoritățile să recunoască măcar unele din greșelile lor din trecut și să înceapă un dialog despre subiect”, spune Uliana.

În plus, aceasta a obosit să se certe cu antivacciniștii, „mai ales când vrei doar să te tunzi”.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13051 vizualizari

 • +28 (44 voturi)    
  Bumerangul rusesc (Miercuri, 11 august 2021, 10:20)

  Dogul [utilizator]

  Rușii culeg ce au semănat: neîncredere în vaccin, refuzul de a accepta că există un virus care își face de cap. Toate astea le-au semănat trolliii în UE și în Occident, iar acum s-au intors ca un bumerang dix in nasul lor. Așa că degeaba au vaccinul ăla, daca foarte putini rusi s-au vaccinat, iar cazurile nasoale de covid cresc zilnic, mai ales in randul celor nevaccinati, probabil.
  • -7 (19 voturi)    
   vorbesti prostii (Miercuri, 11 august 2021, 11:06)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   vorbesti prostii, si esti la fel de indoctrinat de teoriile conspirationiste ca si ceilalti pe care ii acuzi.

   Pur si simplu trebui sa accepti faptul ca, o data cu libertatea de a accesa informatiile, apare si neincrederea populatiei (justificata/nejustificata). Vrei rata rata de vaccinare mare, vrei ca poplatia sa se "alinieze" la politica de stat? - atunci ai nevoie de un stat fie mai autoritar, sau mai preocupat in a educa populatia (ca in Israel). In rest, e pur si si simplu o evolutie fireasca a unei societati lasata sa faca ce vrea, cu bine si relele lor.

   Stiu ca-ti doresti sa pui degetul pe un vinovat pentru esecul tuturor politicilor la care aderi, dar nu e nici o conspiratie nicaieri (nu confunda conspiratiile cu activismul).
   • +2 (8 voturi)    
    Ivane de la vodka proasta ti se trage.... (Miercuri, 11 august 2021, 18:54)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    ....beutura nu e buna...
    • -5 (7 voturi)    
     mda, exact ce-am zis mai sus (Miercuri, 11 august 2021, 19:16)

     Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

     LOL, exact ce am zis mai sus: alt conspirationist care se da mare liberal si pro-occident
  • +8 (20 voturi)    
   Rusia nu exista ca stat, nici confederatie (Miercuri, 11 august 2021, 11:54)

   cacaveauamov [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Pentru cine a fost/trait acolo, situatia e clara. Nici un rus nu se identifica cu Rusia si nu il intereseaza de conducerea centrala, de Putin etc. Asanumita federatie rusa sunt niste provincii tinute laolalta cu forta mafiota si cu soldati platiti cu bani multi. 50% din tineri ar pleca in Vest instantaneu. Putinele femei care arata cat de cat bine se vand la handicapati vestici doar sa nu se marite cu un badaran rus.

   Cand tara e o minciuna, orice altceva pica sub aceeasi incidenta, inclusiv vaccinurile.
   • +2 (6 voturi)    
    exista doar ca tara bananiera (Miercuri, 11 august 2021, 18:54)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui cacaveauamov

    ...
 • +12 (28 voturi)    
  V de la victorie? (Miercuri, 11 august 2021, 10:27)

  BEDE [utilizator]

  Cum vine asta? În Rusă, victorie este победа, ceea ce ar cere să fie п, adică P, nu V...
  Altfel, este tare, tare ciudat...
  Prostia este incredibil de răspândită. Nu numai în Rusia...
  • +4 (14 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 august 2021, 11:21)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Unii nu fac diferenta intre V adica litera "ve" si V adtica 5 roman. Ala e "Sputnik 5" in traducere, nu "Sputnik Ve", daca ar fi fost litera V s-ar fi scris in grafie chirilica "Спутник В" nu "Спутник V" ceea ce nu e cazul. "Dacat" ca acum informatia se ia din articole de juma de pagina pagina numite "tot ce trebuie sa stii".
   Totusi, daca ne uitam la nr. de morti la milionul de locuitori, Rusia e abia pe locul 50, dupa tari ca US, UK sau chiar Romania. Probabil izolarea si distantele mari intre localitati au dus la o propagare mai inceata a epidemiei si rusii trec acum prin ce treceam noi asta toamna. La care bineinteles poate se adauga lipsa vaccinarii, poate calitatea vaccinului, in orice caz, in urmatoarele luni va fi de urmarit China, Beijingul se indreapta iar spre lockdown. Ma rog, presa de la noi va afla probabil peste vreo saptamana...
   • +5 (13 voturi)    
    Daca... (Miercuri, 11 august 2021, 14:08)

    Thexy [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    ...e sa ne uitam la numarul de morti, probabil cel mai bine sta Coreea de Nord. Ei si la numarul de cazuri raporteaza 0. Deci, haideti ca se poate, discutati cu tovarasul Putin.
  • +5 (7 voturi)    
   V pt proshti (Miercuri, 11 august 2021, 12:39)

   seb_h [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nene, n-ai intzeles, V pt. ca au sperat sa dea lovitura la export, unde engleza e limba universala, din Kenya pina in Vietnam shi Venezuela...
  • +5 (7 voturi)    
   Voiau sa vanda vaccinul unora care nu stiu rusa (Miercuri, 11 august 2021, 13:35)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nu-i vorba de prostie aici, ci de marketing.

   https://ria.ru/20201224/vaktsina-1590791699.html
 • +23 (29 voturi)    
  Rusia a ironizat alte vaccinuri. (Miercuri, 11 august 2021, 10:39)

  asavreau [utilizator]

  Și nu a spus nimic despre propriul vaccin. Testele făcute, eficiența vaccinului, procedeul folosit și a făcut propagandă negativă altor vaccinuri, propagandă care sa întors împotriva lor, rușii neavând încredere în vaccinul sputnik. Cât de inteligent te crezi când spui că un vaccin este făcut în regim de urgență de către alții și sputnik este făcut chiar mai repede, sărind unele faze de testare? Plus, când Putin sa vaccinat nu a spus cu ce vaccin ! Rușii culeg ce au semănat-neîncredere.
 • +20 (32 voturi)    
  Rusia e o combinatie nefericita (Miercuri, 11 august 2021, 10:49)

  Soro [utilizator]

  Combinatia nefericita si toxica e data pe de o parte de lipsa de educatie primara si critica (ca si la noi) iar pe de alta parte neincrederea profunda in conducerea tarii si in tendinta clara de minciuna a aparatului de stat.
  In general partea needucata a tarii nu crede in vaccinuri pentru ca orice teorie a conspiratiei atinge acel nerv sensibil al omului actual care nu are realizari notabile in viata de a se simti diferit, unic iar vaccinarea e o chestie de masa.
  • -2 (10 voturi)    
   A propos de neîncredere (Miercuri, 11 august 2021, 11:25)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Și francezii au încredere în Macron? Sau englezii ( nu mai zic de scoțieni!) în BJ?
   O problemă cronică a epocii actuale este neîncrederea în conducători. Nu zic că e rău, dar nici bine nu este.
   Nu zic că e rău pentru că era mult mai rău când nemții aveau încredere în Hitler sau când francezii aveau încredere în Napoleon... Dar nici bine nu pare să fie.
   • +7 (15 voturi)    
    In rusi... (Miercuri, 11 august 2021, 14:09)

    Thexy [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    ...nu are incredere nimeni.
 • +6 (12 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 august 2021, 11:08)

  ak33 [utilizator]

  Propaganda nu vindeca boli.
 • +2 (10 voturi)    
  Altfel trebuie procedat la rusi (Miercuri, 11 august 2021, 11:14)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Vaccinul sa fie dizolvat in vodcă. Dupa care vaccinarea se produce automat, in masă.
  • +3 (3 voturi)    
   o solutie buna pentru rezolvarea problemei...dar.. (Miercuri, 11 august 2021, 18:57)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Taras_Bulba

   cu IQ-ul cum se rezolva?
 • +1 (15 voturi)    
  Paradox... (Miercuri, 11 august 2021, 11:58)

  FortApache [utilizator]

  Toate imbecilitatile relatate in articol s-au spus si discutat in toata lumea, pe toata Planeta...nu mai e nimic de comentat pe subiectele astea.

  Rusia cu o rata de vaccinare de 20%(asta daca este adevarat) pusa in comparatie cu USA care are peste 70% vaccinati in mod sigur....nu da la socoteala cum se zice :)))

  Sau Israel la un pas de Lockdown...

  Intrebarea fireasca ar fi: de ce USA are probleme inca mai mari atat la infectare cat si la mortalitate?

  O varianta ar fi ca Rusia "dictatorilala" ascunde cifrele....dar USA cea de acum..."comunista" de ce le-ar "inflori"?
  • +4 (4 voturi)    
   cum poti compara mizeria aia de rusia cu SUA? (Miercuri, 11 august 2021, 18:58)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   rusia o poti compara cu belarus sau cu tari de prin africa....
  • +4 (4 voturi)    
   "de ce USA are probleme inca mai mari" (Joi, 12 august 2021, 0:42)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   "atat la infectare cat si la mortalitate"

   Aveţi informaţii eronate despre mortalitate.
   Iată numărul de cazuri zilnice în Rusia, SUA şi UE
   (sursa: https://bit.ly/3lPWWbo )
   -Rusia: 22.000
   -SUA: 117.000
   -UE: 67.000

   Iată numărul deceselor zilnice în Rusia, SUA şi UE
   (sursa: https://bit.ly/3AuqOxY )
   -Rusia: 766
   -SUA: 545
   -UE: 231

   Rusia are de 5 ori mai puţine cazuri decât SUA, însă cu toate astea Rusia are mai multe decese.
   În comparaţie cu UE, Rusia are de 3 ori mai puţine cazuri, însă de 3 ori mai multe decese decât ÎNTREAGA UE.
 • +3 (11 voturi)    
  Oare... (Miercuri, 11 august 2021, 11:58)

  Thexy [utilizator]

  ...ce vor posta acum trolii? Sa spuna ca vaccinarea e o prostie, nu el da voie seful de la Kremlin. Sa spuna ca ar trebui sa se vaccineze rusii, e contrar la ce au propovaduit pana acum.
 • -6 (12 voturi)    
  Interesant articol, merita comparatie cu alte tari (Miercuri, 11 august 2021, 12:20)

  animatron [utilizator]

  Cazurile Rusiei si al Frantei (stat centralizat de tip "iacobin" si centrul "anti-vaxx" din Europa) sunt interesante sociologic, merita analizate mai atent.

  Articolul evidentiaza o mare problema a societatilor care au guvernari cu tendinte totalitare, aceea ca apare o mare neincredere in "Guvern" a unei parti din populatie.

  A se vedea si ce se intampla acum in USA, cu masuri totalitare de tip cenzura, "public shaming", represiune judiciara/politica si neincredere record in guvernul federal, mass-media si campania anti-coronavirus.

  "cnet" a fost cumparat anul trecut de "Red Ventures", o entitate aparte, diferita de o corporatie obisnuita, foarte agresiva in achizitii in ultimii 2-3 ani, in domeniile mass-media (controleaza ziare locale in USA si site-uri media), informatii financiare, marketing.
  Probabil stiti cu totii "Lonely Planet" sau site-ul "Metacritic", ca exemple.

  CEO-ul este Ric Elias, absolvent Harvard (MBA), un personaj mai "colorat" in lumea afacerilor de acest nivel (nu ma refer la originea sa portoricana), unul dintre donatorii campaniei Biden si sustinatoroficial al demolarii statuilor istorice care nu plac BLM/Antifa.

  Astfel de articole, nu numai despre Rusia, sunt binevenite, pt ca ofera un context social (chiar daca nu e prea subtil analizat), nu doar o banala propaganda pro sau contra.
  • +5 (5 voturi)    
   bei vodka cu cvas sau cu galeata? (Miercuri, 11 august 2021, 19:01)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   caci ti-ai cam impuscat neuronii.dar oare ii aveai?
 • +5 (7 voturi)    
  Diferenta intre informare si propaganda (Miercuri, 11 august 2021, 12:28)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  Propaganda naste neincredere si rusii nu pot fi dusi cu zaharelul la infinit. De-aia statele din Vest au avut mai mult succes, pentru ca au o cultura a informarii, nu a propagandei. Dar in Rusia e greu cu informarea, pentru ca iese la iveala subdezvoltarea economica dincolo de Rusia metropolitana...
 • +4 (8 voturi)    
  Mda (Miercuri, 11 august 2021, 12:41)

  TheFaime [utilizator]

  Intrebarea: ce n-a mers?
  Raspuns: propaganda
  • +6 (8 voturi)    
   tocmai (Miercuri, 11 august 2021, 14:06)

   alt.cineva [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   propaganda a mers foarte bine, mai ales la ei acasa.
 • +3 (9 voturi)    
  Sau... (Miercuri, 11 august 2021, 13:08)

  ursu78 [utilizator]

  Sau cum spune rusul: "Karma is a bitch...".
  Dar sa privim partea plina a paharului: Creste media de inteligenta in rusia...
 • +5 (7 voturi)    
  ironie (Miercuri, 11 august 2021, 14:05)

  alt.cineva [utilizator]

  Mi se pare foarte ironic faptul ca toti anti-vaccinisti cred ca ei stiu adevarul si ca tabara opusa sunt manipulati, cand de fapt, ei sunt cel manipulati de operatiunile serviciilor secrete care se ocupa de psyops.

  Asta e cea mai mare problema a secolului: tribalismul.

  Fiecare tara crede ca e mai tare si incearca prin razboi hibrid sa raspandeasca FUD(Fear, Uncertainty & Doubt), pe langa razboaiele economice si celelalte bineinteles.

  Cat timp oamenii nu realizeaza ca suntem o singura planeta si ne tot comportam ca si cand fiecare e buricul pamantului nu vom ajunge departe.. si un WWIII pare fix dupa colt.
 • -3 (11 voturi)    
  Aceasi propaganda antiruseasca (Miercuri, 11 august 2021, 14:48)

  Francezul [utilizator]

  Vad ca se continua propaganda ieftina anti-ruseasca cu noi si noi acuzatii in cea ce priveste vaccinarea din Rusia.
  Am observat ca in timp propaganda anti-ruseasca oferea cifre ca sa-si sustina atacurile.Cind Rusia administrase 14 milioane de vaccinuri,propaganda spunea ca mai putin de 4 milioane de rusi s-au vaccinat.Cind erau 48 de miliane de vaccinuri administrate propaganda dadea ca cifra mai putin de 15 milioane de rusi vaccinati.Astazi cind cifrele arata ca au fost administrate aproape 70 de milioane de doze,nu se mai dau cifre,ca s-ar vedea imediat ca ce scrie propaganda nu are deloc legatura cu realitatea.
  • +4 (6 voturi)    
   Incearca (Miercuri, 11 august 2021, 18:13)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Francezul

   Incearca sa citesti si din alta parte...nu doar din sputnik...
   Dupa atata tam tam...doar 19% s-au vaccinat (cifre oficiale...si cum vin de la mama rusie...posibil ca procentul in realitate sa fie pe la 10%). Adevarul este...cu cat ne apropiem de rusia...scade media de inteligenta...
   Dar nah...asa-i cu fanii CCCP...
  • +7 (7 voturi)    
   cred ca tu vorbesti acolo de milioane ... (Miercuri, 11 august 2021, 19:04)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Francezul

   rusnaci betivi....la voi vodka proasta e vaccin.
   Pai cred ca asta e motivul pentru care sunteti o tara bananiera!!!
 • +3 (5 voturi)    
  La ruși (Miercuri, 11 august 2021, 17:02)

  naftuliv [utilizator]

  s-a semănat la densitate maximă și „recolta” este pe măsură.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by