Rusia a început producția pentru CoviVac, al treilea său vaccin anti-COVID-19, acesta urmând să fie în curând disponibil pentru administrare deși studiile avansate din faza 3 sunt încă în desfășurare, relatează Reuters și Moscow Times.

Vaccinul rusesc CoviVacFoto: TASS / Profimedia Images

Cel mai cunoscut vaccin rusesc, Sputnik V, a început să fie administrat de autoritățile ruse de la începutul lunii decembrie a anului trecut, de asemenea înainte de finalizarea testelor clinice avansate.

Moscova a aprobat pentru utilizare de urgență atât CoviVac cât și EpiVacCorona, al doilea ser anti-Covid dezvoltat de cercetătorii ruși.

„Al treilea vaccin rusesc va fi introdus în circulația civilă și va ajunge în regiuni în următoarele zile”, a anunțat ministerul pentru știință și educație superioară al Rusiei.

Centrul Chumakov, un institut al Academiei de Științe a Rusiei, intenționează să producă 10 milioane de doze ale vaccinului CoviVac anual, a mai anunțat ministerul.

Ministrul rus pentru știință, Valeri Falkvoc, a afirmat la rândul său că testele clinice din faza 3 pentru vaccin au început, urmând să fie finalizate în decurs de 6 luni.

Spre deosebire de vaccinul Sputnik V, ce folosește un virus de răceală inofensiv pentru a păcăli organismul să producă anticorpi, vaccinul CoviVac este unul cu „virion întreg”.

Acest lucru înseamnă că este făcut cu coronavirus inactivat sau lăsat fără capacitatea de a se înmulți.

„Vaccinul pe care l-am dezvoltat… reflectă întreaga istorie a științei vaccinurilor, rusească și globală”, declara în 20 februarie directorul centrului Chumakov, Aidar Ishmukhametov.

La nivel global, doar alt vaccin-candidat mai folosește abordarea cu ”viron întreg” – Covaxin, dezvoltat de Bharat Biotech din India.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din India a subliniat că abilitatea vaccinului de a produce răspuns la întreg virusul, nu doar la proteina ”spike”, îl poate face mai eficient contra mutațiilor.

Vaccinul rusesc CoviVac este administrat în două doze, la 14 zile distanță, și poate fi transportat la temperaturi de frigider normal (între 2 și 8 grade Celsius).

REFERINȚĂ: