​Autorităţile din Chile au impus joi o nouă carantină totală în regiunea metropolitană a capitalei şi celor şapte milioane de locuitori ai săi, din cauza creşterii cazurilor de coronavirus, deşi 57% din populaţia ţintă a fost deja complet vaccinată, anunță AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Vaccinare in ChileFoto: Martin Bernetti / AFP / Profimedia Images

„Cu începere de sâmbătă, întreaga regiune metropolitană intră din nou în carantină”, a anunţat subsecretarul la Sănătate publică, Paula Daza.

Este a treia oară în 14 luni de pandemie când autorităţile iau această măsură majoră. Chile a înregistrat joi 7.716 cazuri noi şi 198 de decese, un total de 1.453.478 de cazuri şi 30.339 de decese din martie 2020.

Secţiile de reanimare arată o rată de ocupare de 96% în ţară. Creşterea numărului de cazuri noi survine în timp ce emisfera sudică intră încet în iarna australă.

Cu toate acestea, Chile este una dintre cele mai avansate ţări în termeni de vaccinare.

Dintr-o populaţie ţintă de 15,2 milioane de persoane, din totalul celor 19 milioane de locuitori, aproximativ 11,1 milioane de chilieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză (74,5%) şi 8,6 milioane cu două doze (57%).

Vaccinarea a început la 3 februarie, iar joi a venit rândul persoanelor cu vârsta peste 22 de ani. La 21 iunie va începe vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani.

Autorităţile sanitare chiliene au aprobat cinci vaccinuri: cele de la Sinovac (17,1 milioane), Pfizer/BioNTech (4,5 milioane), AstraZeneca (693.600), CanSino (300.000) şi Johnson & Johnson, ale cărui doze sunt aşteptate, un total 22,6 milioane de doze care au ajuns deja în ţară.

Organizația Mondială a Sănătății a autorizat pentru administrare în regim de urgență ambele vaccinuri chinezești, dezvoltate de Sinovac și Sinopharm.

Situația din Chile provoacă noi îngrijorări privind eficacitatea vaccinurilor chinezești în pofida autorizării lor de către OMS mai ales după ce Seychelles, cea mai vaccinată țară din lume, a impus o nouă carantină la începutul lunii mai deși își inoculase 85% din populație la momentul respectiv.

Majoritatea vaccinurilor persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului în această țară au primit vaccinul Sinopharm iar restul vaccinul indian Covishield.

Citește și: