Spitalul Foișor a transmis Ministerului Sănătății că nu îndeplinește criteriile pentru a fi spital Covid: Vă atenţionăm pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 10:41 Actualitate | Coronavirus


evacuare spital Foisor
Foto: Captura video
Conducerea Spitalului Foişor a trimis o adresă pe 2 aprilie Ministerului Sănătăţii şi a explicat că unitatea sanitară nu poate primi pacienţi COVID, precizând că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în Ordinul care include lista spitalelor şi unităţilor de dializă COVID-19. Astfel, reprezentanții spitalului spuneau că nu există acces permanent la laborator şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, capabilitate de implementare de paturi destinate terapiei acute sau linie de gardă în una dintre specialităţile boli infecţioase sau pneumologie, potrivit News.ro.

”Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular ”Foişor”, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorii medical şi financiar-contabil şi de şefii de secţie.

Aceştia argumentează punctual de ce nu îndeplinesc condiţiile impuse prin ordinul MS.

În ceea ce priveşte condiţia de ”acces 24/7 la laborator (analize uzuale menţionate în anexa nr. 1.3, care pot fi asigurate inclusiv prin analizoare point of care) şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, eventual computer tomograf cu eliberarea rezultatelor inclusiv de la distanţă”, reprezentanţii spitalului precizează că acesta nu este spital de urgenţă, că are doar tură de dimineaţă la laboratorul de analize medicale şi că are radiologie şi CT doar în prima parte a zilei.

Referitor la cerinţa vizând capabilitatea de implementare de paturi destinate terapiei acute, se precizează că spitalul este în reconstrucţie, că sunt corpuri de clădire încă nefuncţionale şi că există probleme legate de ventilaţie, mai multe spaţii având sursă comună de ventilaţie şi neputând fi separate, ceea ce creează riscul contaminării.

Conducerea spitalului a notificat MS că nu îndeplineşte nici condiţiile privind liniile de gardă, întrucât este un spital monospecialitate ortopedie, ”proiectat pentru a face chirurgie ortopedică (...) astfel conceput încât să reducă costurile şi infecţiile nosocomiale, dar NU pentru profil virusologic de COVID”.

”Nu există niciuna din specialităţile menţionate în ordin”, subliniază reprezentanţii unităţii sanitare.

”Vă informăm că am efectuat o analiză atentă a situaţiei spitalului nostru, existând numeroase cereri de detaşare a personalului nostru către alte unităţi sanitare cu deficit de personal, din păcate, activitatea internă a spitalului, complexitatea cazuisticii nu ne permit detaşarea personalului solicitat, detaşarea acestora putând genera anomalii grave de îngrijire într-un serviciu monospecialitate ortopedie-traumatologie unde pacienţii nu se pot deplasa, nu au autonomie, necesită îngrijiri specializate de asistare şi urmărire permanentă”, mai afirmă conducerea Spitalului Foişor.

Aproximativ 100 de pacienţi ai spitalului au fost transferaţi începând de vineri seară la alte unităţi medicale sau au fost externaţi ca urmare a deciziei de a fi transformat în spital COVID, ceea ce a provocat şi critici, dar şi proteste la poarta unităţii medicale.

Decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, precizează Ministerul Sănătăţii referindu-se la ”situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor.

Conform MS, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar. ”Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii ministerului, adăugând că va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia pentru evacuarea pacienţilor.

”Vă rog să aveţi înţelegerea necesară să vă adresaţi pentru moment Biroului de Presă ASSMB! Cer păsuire pentru a avea timpul necesar evacuării ultimilor 8 pacienţi ortopedici, validării şi pregătirii circuitelor de spital în format Covid, organizării filtrelor, instruirii personalului, organizatea turelor, primirea şi monitorizarea pacienţilor Covid care vor fi transferaţi azi, etc.! După intrarea în “normalitate” voi încerca să va stau la dispoziţie!”, este mesajul managerului Spitalului Foişor, Ioan Cristian Stoica.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8359 vizualizari

 • +12 (52 voturi)    
  Versiunea scurta: (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 10:47)

  CptPopa [utilizator]

  suntem infipti aici de ani de zile, e caldut si bine si vrem doar sa ne vedem de spagi incontinuare, lasati-ne in pace.
  • +1 (9 voturi)    
   poate nu ai inteles (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 12:41)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   oamenii s-au spalat pe maini de eventualele viitoare probleme. dar mai e un pic pana se decerneaza oscarurile ...
  • +4 (16 voturi)    
   PSD-istul de la Foisor a chemata Antena 3 (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 12:55)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   apoi a inceput evacurea ca sa fie circul circ

   si eviddent ca desi evacuarea o face Arafat prin DSU, vina cade tot pe Vlad Voiculescu.
   • +2 (2 voturi)    
    Circ PSD (Duminică, 11 aprilie 2021, 0:51)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Oricine vrea sa faca circ o face ca la carte : in mijlocul zilei cand se pot strange la proteste o gramada de oameni organizati cu 70 de televiziuni de fata...

    Noaptea intre 11 si 12 sa faci 80 si ceva de externari fortate si 20 de mutari de operati cu portbagajul si eventual o caruta (aia mai lipsea)...fara sa fie de fata Sosoaca...tot mai crezi ca a fost aranjament? :)))

    Managerul dupa parerea mea chiar s-a conformat ordinelor primite...doar doar l-or pastra in functie alde Nicusor (a fost pus de Firea). :))))
 • 0 (20 voturi)    
  show-ul nu s-a terminat (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 10:47)

  John_Re [utilizator]

  popcorn and have fun.

  lol:))
 • +7 (31 voturi)    
  LOL! (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 11:06)

  Nyk1 [utilizator]

  Văd că unora încă nu le e clar că suntem într-o PANDEMIE și trebuie să ne descurcăm cum putem!
 • -6 (18 voturi)    
  Dl.manager Ioan Cristian Stoica trebuie demis ! (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 11:41)

  Dilematic [utilizator]

  Punct.
  • +2 (4 voturi)    
   De ce demis ? (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 21:15)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Pentruca a explicat clar de ce nu este posibila transformarea spitalului Foisor in spital -Covid ? Explicatia este clara si este semnata de toti medicii sefi de sectie. Ce vina are directorul sitalului Foisor ca Arafat a turbat ?!
   • +2 (2 voturi)    
    Trebuie demis (Duminică, 11 aprilie 2021, 0:53)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Asa se pune batista pe tzambal...:))) Scapa bossii :)))
 • -2 (14 voturi)    
  Toata conducerea trebuie demisa. (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 11:50)

  Luk [utilizator]

  .
 • 0 (18 voturi)    
  Hei rup! (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 12:01)

  Alui [utilizator]

  Cand faci o evacuare de spital in jumate de zi, fara un control la fata locului inainte, e de asteptat sa fie probleme. Cand il asculti pe Arahat, zici ca evacuarea a fost facuta ca la carte. Realitatea insa arata altceva.
 • -2 (12 voturi)    
  Masura aberanta (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 12:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Omrâm pe unii ca sa incercam (?) sa ii salvam pe altii si sa cream impresia ca se rezolva ceva. Sistem CRIMINAL
  • +1 (11 voturi)    
   si solutia ta care este? (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 13:57)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Spune-le asta celor care nu poarta "botnita", nu respecta regulile de distantare sociala, si le este frica de "intepat".

   Si daca nu-i mutai puteai spune acelasi lucru "ii omoram pe unii" (referitor la cei cu COVID), "ca sa incercam sa-i salvam pe altii" (cei mutati din spital cu alte boli).

   Orice sistem medical are o capacitate maxima, si cand este atinsa, pentru ca unii se cred superman si nu le este frica de virus, incepe logica de triaj, ca la razboi: cazurile mai putin grave nu mai sunt tratate, cazurile foarte grave la fel, pentru ca nu merita efortul daca sansele de supravietuire sunt minime, si resursele se concentreaza asupra celor in stare severa, dar care au sanse de supravietuire cu tratament.
   • +5 (5 voturi)    
    superman cu cașchetă (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 17:44)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    superman îi ăla care a internat asimptomaticii cu forța anu trecut, ăla-i superman...caz unic în Europa, asimptomaticii duși cu mascații la spitale mizere, pline de nosocomiale...da, da la superarahat îi place să dea ordine, să fie el comandantu acțiunii, jo napot...alt superman îi nea cașchetă „coordonator” de vaccinare, ăl de vaccină tinerii speciali prima dată, nu vulnerabilii...au fost 300 centre pt speciali și 200 centre vaccinare pt poolime, vezi Libertatea...amu vulnerabilii mor pe capete la ati, ce contează, specialii să trăiască
   • 0 (6 voturi)    
    Termina (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 21:28)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    Termina cu sabloanele cretine. Molipsirea creste si scade in toate tarile de pe planeta, cu sau fara masca, cu sau fara lockdown. Pune mana si citeste si nu mai recita mantre idioate ca-s satul de ele.
    • -2 (4 voturi)    
     Explică atunci de ce Japonia are jumătate de cazur (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 23:32)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     ..comparativ cu România, la o populație de 5 ori mai mare? Poate pt. că măștile de calitate, purtate corect pe nas, funcționează?

     De ce Noua Zeelandă și Australia nu au mai mult de 20 de cazuri pe zi, și alea toate depistate pe aeroport și în hotelurile unde sunt carantinați toți noii sosiți? Poate pentru că lockdown-ul făcut fără jumătăți de măsură funcționează?
     • +3 (3 voturi)    
      Le-ai gasit pe toate in aceeasi emisfera? (Duminică, 11 aprilie 2021, 7:47)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

      Explica-mi tu Olanda sau Germania si o sa incerc sa citesc despre Japonia si alte natiuni insulare. Romania nu-i insula in Pacific.
    • -1 (3 voturi)    
     sunt sigur ca am citit mai mult decat tine (Duminică, 11 aprilie 2021, 0:29)

     TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Sau poate te referi la molipsirea cu idei stupide si anti-stiintifice, ca pe astea intr-adevar nu prea le opresc mastile si lockdown-urile, din pacate.

     Si nu este vorba despre nicio mantra, este vorba despre cifre. In Asia, unde se poarta masti in mod curent, si fara pandemie, sunt cu un ordin de magnitudine mai putine decese la un milion de locuitori decat in Europa si America, unde multi nu le poarta nici acum. La fel si numarul de cazuri, mult mai mic in Asia. Si nu, nu vorbesc doar de China, daca nu ai incredere in cifrele lor.

     E demostrat ca mastile opresc particulele virale de la cei infectati. Nu e niciun secret. Asta sunt proiectate sa faca, sa opreasca particule. Daca nu fac asta, nu sunt certificate.
     Da, daca le porti sub nas, la gat, sau pe frunte, sau stai ore intregi intr-o camera cu o persoana infectata, cu o masca care nu asigura macar protectie FFP2, e foarte posibil sa te infectezi, chiar daca toata lumea poarta masca. De asta sunt necesare, dar nu suficiente. Pentru ca doar reduc riscul, nu-l elimina complet. La fel cum si centurile de siguranta nu iti garanteaza ca vei supravietui oricarui accident de circulatie, asa ca trebuie sa respecti si restul regulilor de circulatie.

     Lockdown-urile evident opresc raspandirea, ca virusul nu prea se teleporteaza dintr-o casa in alta, daca nu-l plimba oamenii. Dar depinde si de tipul de lockdown. Cel din primavara, facut serios, a oprit raspandirea. Semi-carantinele din toamna iarna, care erau doar cu numele si nu le mai respecta nimeni, nu.

     Acum ne ajuta un pic vremea in incalzire, vaccinarile, atatea cate sunt, si faptul ca probabil ne apropiem de imunitatea de grup la cati s-au infectat sau i-au infectat pe altii nerespectand regulile.

     Oricum, ma bucur ca macar n-ai comentat si de vaccinuri. De fapt era cam greu sa zici ceva de vaccinuri dupa ce au redus numarul de cazuri in Israel de 30 de ori. Dar am intalnit cateva cazuri mai grave de raspandaci de idei crete, care negau inclusiv aceasta realitate
     • +2 (2 voturi)    
      Alo?! :)) (Duminică, 11 aprilie 2021, 12:58)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

      In ceea ce priveste "particulele virale"... unde e studiul ala care zice ce impact are purtarea mastii in raspandirea epidemiei? Nu ma lua cu "particule virale", "incarcatura virala" si alte tampenii imbratisate imediat de prostime si de semidocti. Iti spun ca nu exista niciun studiu despre impactul purtarii lor in epidemia asta (am mai spus: exista un studiu despre epidemia de gripa, studiu care a concluzionat ca nu se pot trage concluzii cu privire la impactul purtarii mastii, il gasesti pe site-ul OMS).
      Tovarasii cercetatori din Germania ne spun sa aerisim camerele periodic... dar masca e obligatorie cand esti SINGUR pe strada. Pentru ca aerul iti face cand rau, cand bine, in functie de ce vrea partidul. Sunt mai multe studii facute pe eficienta lockdownului si cateva dintre ele arata ca rata aia de transmitere nu depinde de lockdown.
      Astea nu-s lucruri despre care sa chibitezi cu superioritate: ori crezi in stiinta, ori nu, ti-e clar? Sunt opinii diferite chiar si printre "cercetatori", motivul principal fiind acela ca nu stim destul despre SARS COV. E clar ca in media ajung doar acele studii care servesc politicile guvernelor si ideile pe care cei ca tine le inghit pe nemestecate. Aveti spirit critic aproape de zero, sunteti gata oricand sa puneti etichete si (ca in cazul tau) sa vorbiti singuri despre vaccinuri pe care opozantii din mintea voastra le critica sau le refuza.
      P.S. Tocmai ce mi-am facut prima doza de Pfizer, asa ca vezi-ti dumneata de treaba cu vaccinurile, bine? Pastreaza argumentele alea pentru cei cu care te-ai obinuit sa te contrazici: oameni la fel de simpli ca tine, dar cu convingeri opuse. Astia simpli sunt cam toti la fel, au convingeri ferme si nu mai au timp sa judece.
 • +8 (12 voturi)    
  Ciudat (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 12:33)

  lucky luck [utilizator]

  Ciudat cum nimeni nu pune in discutie inactiunea jandarmeriei, filmarea bolnavilor pe targa, fara permisiunea lor expresa, incalcarea oricarei deontologii jurnalistice.
  Un stat slab, lipsit de empatie, incapabil sa comunice si sa convinga, incapabil sa impuna respectul decentei si a legii, lasand tot felul de talibance si sparangheliste sa dicteze agenda publica, in dispretul legii, al interesului public si al decentei.
  • 0 (2 voturi)    
   asta conteaza? (Duminică, 11 aprilie 2021, 11:49)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   nu faptul ca s-a trecut cu bocancii peste opinia specialistilor, in alte dati mult invocati?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by