Peste 142.000 persoane s-au programat, până duminică seară, pentru a se imuniza cu vaccinul produs de AstraZeneca. Din totalul acestora, 60.671 sunt femei, iar 72.429 sunt bărbați.

programari vaccinare AstraZenecaFoto: RO Vaccinare Facebook

În total, sunt 1,5 milioane de programări pentru vaccinare, potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării.

”De mâine dimineață sunt contorizate 1,5 milioane de programări. Sunt 673.593 programări și persoane programate pentru prima doză, plus 923.247 programări pentru doza de rapel (673.593 pers cu prima doza + 249.654 doar cu rapel)”, precizează Comitetul.

La sfârșitul săptămânii trecute, în doar 24 de ore, numărul programărilor pe platforma electronică pentru vaccinarea cu AstraZeneca a depășise 100.000 de persoane.

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început în data de 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare, la nivel național vor fi deschise 180 de cabinete noi de vaccinare, dintre care 22 doar în capitală.

Vaccinul produs de AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană, dupa Pfizer BioNTech și Moderna. Vaccinul AstraZeneca se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic în Marea Britanie, informa The Guardian. Cercetătorii vor folosi 300 de voluntari pentru a stabili dacă serul - cunoscut sub numele ChAdOx1 nCoV-19 - produce un răspuns imun puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Descriere și mecanism de acțiune

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Primele două vaccinuri - Pfizer/BioNTech și Moderna - funcționează pe bază de ARN mesager.

Citește și: