Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 pentru toți adulții, dar a recomandat alternative pentru cei de peste 55 de ani, relatează AFP. Autorizația prudentă din Italia, vine după ce Autoritatea germană pentru vaccinuri a recomandat acest vaccin doar persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, din cauza lipsei de date pentru persoanele în vârstă.

Coronavirus ItaliaFoto: Profimedia Images

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii Covid-19 la cei peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, a spus Agenția Europeană a Medicamentului, menționând totuși „un grad de incertitudine” cu privire la eficacitatea ls cei peste 55 de ani, deoarece această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în cadrul studiilor.

În consecință, Agenția recomandă „utilizarea preferențială a vaccinului AstraZeneca, în așteptarea unor date suplimentare, pentru subiecții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani” și recomandă „utilizarea preferențială a vaccinurilor ARN mesager pentru subiecții mai în vârstă și / sau mai fragili”.

Decizia IAAF vine a doua zi după unda verde dată de Agenția Europeană pentru Medicamente pentru utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca / Oxford pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Autoritatea germană pentru vaccinuri a recomandat acest vaccin doar persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, din cauza lipsei de date pentru persoanele în vârstă.

Citește și: