Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat vineri îndoielile cu privire la eficacitatea vaccinului anti-Covid AstraZeneca la vârstnici, bazându-se pe reticența experților germani, cu câteva ore înainte ca vaccinul să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor, relatează AFP. Între timp, nu numai că EMA a dat undă verde pentru AstraZeneca, dar a venit și avizul final al Comisiei Europene.

Emmanuel MacronFoto: Consiliul European

"Avem foarte puține informații despre acest vaccin, așteptăm să vedem rezultatele EMA. Astăzi credem că este aproape ineficient pentru cei cu vârsta peste 65 de ani", a declarat președintele francez în timpul unei întâlniri cu presa străină, conform declarațiilor confirmate pentru AFP de către Elysee.

„Ceea ce vă pot spune oficial este că primul feedback pe care îl avem astăzi nu este încurajator pentru cei peste 60-65 de ani la AstraZeneca. Așadar, la rândul meu, aștept, pe de o parte, avizul EMA și pe pe de altă parte părerea Înaltei Autorități a Sănătății (franceze, nota editorului), deoarece aceasta are cifrele ".

„Nu am date și nu am o echipă de oameni de știință care să se uite singuri la aceste cifre”, a recunoscut el.

La câteva ore după acest interviu, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat utilizarea în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, fără limită de vârstă.

Însă autoritatea germană pentru vaccinuri a reiterat recomandarea sa de a nu autoriza vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, având o opinie contrară autorității de reglementare europene.

Autorizarea vaccinului în Franța trebuie în continuare aprobată de Înalta Autoritate a Sănătății a cărei opinie este așteptată la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse concordante.

În Germania, este probabil ca Ministerul Sănătății din Germania să urmeze recomandarea experților săi pentru decizia de autorizare în Germania, care este, de asemenea, așteptată cel târziu la începutul săptămânii viitoare.