Guvernul german vrea să renunțe la acordarea priorității persoanelor peste 65 de ani în ceea ce privește accesul la vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, urmând sfatul experților săi care se îndoiesc de eficiența sa pentru această grupă de vârstă, a anunțat sâmbătă ministrul sănătății, relatează AFP.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Va trebui acum să examinăm ordinea vaccinării”, din cauza „limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a spus Jens Spahn, în timpul unei discuții cu lucrătorii din domeniul sănătății.

După o autorizație inițială joi, autoritatea germană pentru vaccinuri și-a reiterat vineri recomandarea de a nu autoriza vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Experții consideră că „nu există suficiente date pentru a se pronunța asupra eficacității” vaccinului la vârstnici.

Aceștia au avut o opinie opusă Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)

, care a aprobat vineri utilizarea vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană pentru cei peste 18 ani, fără limită de vârstă.

Ministrul Jens Spahn a spus că dorește să „aplice” decizia experților germani.

Vaccinul laboratorului britanic ar putea fi folosit cu prioritate pentru imunizarea persoanelor mai tinere și în special a „îngrijitorilor”, a adăugat el.

Autorizația oficială a autorităților germane va fi dezvăluită cel târziu la începutul săptămânii viitoare.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford este al treilea care obține unda verde de la EMA, după cele de la Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie și Moderna pe 6 ianuarie.

Această autorizație vine în mijlocul unei controverse privind întârzierile de livrare a laboratorului englez în Europa.

Cancelarul german Angela Merkel a convocat luni o reuniune la nivel înalt a autorităților și producătorilor germani pe această temă.

În ciuda întârzierilor, Jens Spahn a declarat sâmbătă că se așteaptă să primească „5 milioane de doze suplimentare până pe 22 februarie”.

Potrivit institutului sănătății Robert Koch, 2,2% din populația germană primise cel puțin o doză de vaccin vineri, sau 1.855.457 de persoane.