UE trebuie ”să își clarifice urgent intențiile” după ce blocul a restricționat vineri exporturile de vaccinuri Covid-19 către Irlanda de Nord, iar guvernul britanic cere explicații de la Comisia Europeană, a spus premierul Marii Britanii, Boris Johnson, relatează Reuters.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul britanic și-a exprimat îngrijorările omologului său irlandez Micheál Martin cu privire la încercarea Uniunii Europene de a restricționa exporturile de vaccinuri anti-Covid spre Irlanda de Nord.

Johnson i-a spus acestuia că UE ”trebuie să își clarifice urgent intențiile și ce pași plănuiește pentru a se asigura că sunt respectate în întregime angajamentele sale față de Irlanda de Nord”.

Ministrul britanic însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, Michael Gove, i-a făcut cunoscută vicepreşedintelui Comisiei Europene Maros Sefcovic "preocuparea Regatului Unit în legătură cu absenţa unei notificări din partea UE referitoare la măsurile în legătură cu protocolul nord-irlandez", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

"El a indicat că Regatul Unit va considera cu multă atenţie următorii paşi", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzice exporturile "nelegitime".

Un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia "provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu".

Comisia Europeană a adoptat vineri un regulament care supune vaccinurile „unei autorizații de export”, pentru „a avea informații exacte despre producția de vaccin și (a ști) unde vor firmele să le trimită", a anunțat vineri comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Asta, după ce compania AstraZeneca, al cărei vaccin a fost autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) și Comisia Europeană, a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului.

Citește și: