Uniunea Europeană a restricționat vineri exporturile de vaccinuri Covid-19 către Irlanda de Nord, trecând peste părți ale protocolului din acordul Brexit, iscând furia politicienilor din provincia britanică, relatează Reuters.

VaccinFoto: Dreamstime.com

Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a descris decizia drept ”un act incredibil de ostilitate” al UE de a invoca Articolul 16 al protocolului Irlandei de Nord, care permite Marii Britanii sau UE să ia o acțiune unilaterală dacă există un efect negativ neașteptat care decurge din acord.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că vor fi luați în calcul cu foarte multă atenție următorii pași, adăugând că Michael Gove, ministrul responsabil cu coordonarea acțiunilor guvernamentale, și-a exprimat față de UE ”îngrijorarea Regatului Unit pentru lipsa de notificare din partea UE cu privire la acțiunile sale în relație cu protocolul nord-irlandez”.

Anterior Comisia Europeană a adoptat un mecanism care permite controlul exporturilor din UE, inclusiv din Marea Britanie, argumentând că trebuie să o facă pentru a-și asigura propriile livrări de vaccin.

Potrivit AFP, un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitului, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia "provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu".