Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a spus vineri că Uniunea Europeană își subminează propria etică încercând să controleze exporturile de vaccinuri anti-Covid, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Uniunea Europeană a fost inspirată la origini de către învățarea socială creștină - la inima căreia stă solidaritatea”, a spus liderul spiritual al Bisericii Anglicane, Justin Welby, pe Twitter.

”Căutând să controleze exportul vaccinurilor subminează etica de bază a UE. Trebuie să lucreze laolaltă cu ceilalți”, a adăugat el.

Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a descris decizia drept ”un act incredibil de ostilitate” al UE de a invoca Articolul 16 al protocolului Irlandei de Nord, care permite Marii Britanii sau UE să ia o acțiune unilaterală dacă există un efect negativ neașteptat care decurge din acord.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că vor fi luați în calcul cu foarte multă atenție următorii pași, adăugând că Michael Gove, ministrul responsabil cu coordonarea acțiunilor guvernamentale, și-a exprimat față de UE ”îngrijorarea Regatului Unit pentru lipsa de notificare din partea UE cu privire la acțiunile sale în relație cu protocolul nord-irlandez”.

Anterior Comisia Europeană a adoptat un mecanism care permite controlul exporturilor din UE, inclusiv din Marea Britanie, argumentând că trebuie să o facă pentru a-și asigura propriile livrări de vaccin.