Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au început în sfârșit vineri ancheta în Wuhan (centrul Chinei), în locul unde a fost semnalat pentru prima oară noul coronavirus, scrie AFP. Pe agenda este prevăzută și o vizită la Institutul de virusologie din această metropolă.

Echipa OMS trimisa in WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Ieșiți joi din perioada de carantină de 14 zile, membrii echipei au discutat în cursul dimineții cu cercetători chinezi înainte de părăsi hotelul în care sunt cazați pentru a merge la un spital din orașul unde epidemia a început la sfârșitul anului 2019.

OMS a confirmat joi că anchetatorii săi vor merge și la celebrul Institut de virusologie din Wuhan, echipat cu laboratoare P3 și P4 de înaltă securitate și unde se efectuau studii asupra coronavirușilor.

Încă de la începutul pandemiei acest institut este obiectul a numeroase ipoteze, preluate de administrația fostului președinte american Donald Trump, potrivit cărora virusul ar fi putut scăpa din această clădire. O teorie care, până în prezent, nu se bazează pe nicio dovadă concretă.

Experții se vor deplasa de asemenea în piața Huanan, primul focar unde epidemia de Covid-19 s-a manifestat și unde erau vândute inclusiv animale sălbatice vii. Piața este închisă de un an.

"Echipa prevede să viziteze spitale, laboratoare și piețe. Vor avea loc discuții cu primii intervenienți (împotriva bolii) și cu unii dintre primii bolnavi de Covid-19", a subliniat OMS, pe Twitter.

Când vor avea loc concret aceste întâlniri nu se știe cu exactitate în condițiile în care China practic nu comunică asupra acestei vizite, ultra-sensibilă pentru regimul comunist de la Beijing.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat pe 16 ianuarie China că ascunde adevărul cu privire la adevărata origine a pandemiei. Secretarul de stat american a afirmat că boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan.

Este prea devreme pentru a trage vreo concluzie dacă SARS-CoV-2 îşi are originea în China, a declarat vineri OMS.

"Toate ipotezele sunt pe masă. Este clar prea devreme pentru a ajunge la o concluzie legată de locul unde a apărut acest virus, în China sau în afara Chinei", a declarat directorul pentru situaţii de urgenţă în cadrul organizaţiei, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Cinematografele chineze au difuzat vineri un documentar patriotic pentru a comemora un an de la punerea sub carantină a orașului Wuhan, acțiunea făcând parte din campania de propagandă a Beijingului de a-și prezenta într-o lumină pozitivă răspunsul inițial la pandemie.