​Medici chinezi au fost filmați sub acoperire pentru prima dată, recunoscând că și-au dat seama că noul coronavirus ar putea fi transmis de la om la om, dar guvernul le-a spus să tacă, potrivit itv.com.

Medici din Wuhan, declaratii sub anonimatFoto: itv.com

Medicii seniori din Wuhan, care au asistat la unele dintre primele cazuri de infectare cu noul coronavirus, au fost filmați în secret de un jurnalist chinez pentru un documentar ITV.

Medicii au spus că știau, fără îndoială, cât de periculos era virusul și că erau conștienți de decesele survenite încă de la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Unul a spus: „De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc."

Un altul a spus: „Cu toții am simțit că nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la transmiterea de la om la om”.

Vorbind după ce în Wuhan a fost ridicată carantina, profesioniștii din domeniul sănătății au prezentat, de asemenea, o acoperire făcută de autoritățile guvernului chinez de la începutul focarului.

Unul a adăugat: „Știam că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință din spital, ni s-a spus să nu vorbim. Liderii provinciali au spus spitalelor să nu spună adevărul".

Ei au spus că autoritățile știau că sărbătorile de anul nou din ianuarie vor „accelera răspândirea virusului”.

"Oamenii au sugerat la nivel de oraș că nu ar trebui să meargă înainte cu aceste sărbători, dar au făcut-o pentru că un astfel de eveniment ar prezenta o societate armonioasă și prosperă", a spus medicul.

Documentarul descoperă dovezi că, în timp ce virusul extrem de contagios s-a răspândit în perioada 5-17 ianuarie, nu au fost raportate oficial cazuri noi în China în acea perioadă timp de 12 zile.

Mărturia profesioniștilor din domeniul medical din Wuhan este susținută de virologi de frunte, inclusiv specialistul în boli infecțioase, dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.

El a spus: „Gestionarea foarte timpurie a focarului a fost doar o mizerie, un eșec. Cred că pandemia ar fi putut fi evitată la început dacă China ar fi fost transparentă în ceea ce privește focarul și ar fi furnizat rapid informațiile necesare lumii. Cu toate acestea, autoritățile chineze încă negau că virusul ar putea fi transmis de la om la om.”