​Echipa Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile pandemiei de Covid-19 a părăsit joi hotelul în care era carantinată pentru a începe munca de teren, transmite Reuters.

Echipa OMS trimisa in WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Echipa OMS a ieșit în carantină la două săptămâni după sosirea în orașul chinez Wuhan.

Oamenii de știință au plecat din hotelul în care erau ținuți în jurul orei locale 15.00 (09.00 ora României), fără a da declarații jurnaliștilor de la fața locului.

Ancheta OMS în China cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie „profundă şi clară”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China”, a menţionat ea, în ajunul începerii investigaţiei pe teren a experţilor OMS.

Cei zece anchetatori internaţionali ai OMS au ajuns la Wuhan la mijlocul lunii ianuarie. Aceştia încep joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat pe 16 ianuarie China că ascunde adevărul cu privire la adevărata origine a pandemiei. Secretarul de stat american a afirmat că boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan.

Este prea devreme pentru a trage vreo concluzie dacă SARS-CoV-2 îşi are originea în China, a declarat vineri OMS.

"Toate ipotezele sunt pe masă. Este clar prea devreme pentru a ajunge la o concluzie legată de locul unde a apărut acest virus, în China sau în afara Chinei", a declarat directorul pentru situaţii de urgenţă în cadrul organizaţiei, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Cinematografele chineze au difuzat vineri un documentar patriotic pentru a comemora un an de la punerea sub carantină a orașului Wuhan, acțiunea făcând parte din campania de propagandă a Beijingului de a-și prezenta într-o lumină pozitivă răspunsul inițial la pandemie.