Vaccinul Moderna Covid-19 rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului, a declarat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP. Cu toate acestea, Moderna a spus că plănuiește să înceapă testele clinice ale unui noi versiuni a vaccinului anti-Covid care vizează varianta sud-africană, după ce testele au arătat că varianta autorizată a vaccinului ar putea produce un răspuns imunitar scăzut.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Experții se așteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a spus compania după testele de laborator. Cu toate acestea, Moderna a spus că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară pentru a crește în continuare protecția împotriva acestor variante, dar și al altor variante.

”Studiul nu a arătat un impact semnificativ asupra nivelurilor de anticorpi împotriva variantei B.1.1.7 comparativ cu variantele anterioare”, a explicat Moderna cu privire la varianta britanică.

În schimb, ”o reducere de șase ori” la nivelurile de anticorpi împotriva variantei sud-africane (B.1.351) a fost observată.

Dar ”în ciuda acestei reduceri”, nivelurile de anticorpi ”rămân deasuprea a ceea ce este așteptat să fie necesar pentru a procura protecție”, scrie Moderna.

Pentru a studia impactul vaccinului său, Moderna a luat mostre de sânge de la opt oameni care au primit două doze ale remediului său, și de la mai multe primate care erau de asemenea imune.

”Suntem încurajați de aceste noi date, care întărește încrederea noastră că vaccinul anti-Covid Moderna ar trebui să protejeze împotriva acestor noi variante detectate”, a spus Stéphane Bancel, în comunicatul de presă.

”Dar ca măsură de precauție (...) testăm un candidat pentru rapel împotriva variantei sud-africane, pentru a determina dacă va fi mai eficient în creșterea nivelurilor de anticorpi împotriva acestei variante sau unor potențiale variante viitoare”, a adăugat el.

Compania va testa de asemenea impactul unei a treia doze a vaccinului deja existent.

Rezultatele testelor, conduse în colaborare cu Institutele Naționale de Sănătate Americane, vor di supuse pentru a fi studiate de către comunitatea științifică.

Deși toate virusurile suferă mutații constant, cercetătorii sunt îngrijorați cu privire la mutațiile descoperit în Marea Britanie și Africa de Sud pentru că se crede că sunt capabile de a modifica funcțiile cheie ale virusului.

Pe 8 ianuarie și Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-Covid pare să fie eficace împotriva tulpinilor apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

Vaccinul Pfizer/BioNTech precum și cel dezvoltat de Moderna folosesc tehnica ARN mesager și pot fi modificate rapid pentru a combate noi mutații ale virusului dacă este necesar.

Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.

Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează DPA.

Experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, relatează agenția germană DPA.

Nu este încă "absolut clar" că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.

"Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia", a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.

Citește și:

Tulpina de coronavirus detectată în Regatul Unit este mult mai „contagioasă cu 50% până la 74%”, potrivit unui studiu