Varianta britanică a noului coronavirus, mai contagioasă, pare să fie legată și de o mortalitate mai mare, a declarat vineri premierul britanic Boris Johnson, citat de AFP.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Se pare de asemenea acum că există dovezi că noua variantă, varianta care a fost identificată pentru prima oară în Londra și în sud-est poate fi legată de un grad mai ridicat de mortalitate", a afirmat Boris Johnson, într-o conferință de presă la Downing Street.

Pentru bărbații cu vârsta de 60 de ani, riscul de mortalitate este de 10 la 1.000 pentru coronavirus, o cifră care atinge 13 - 14 la 1.000 cu noua tulpină, a spus consilierul științific al guvernului, Patrick Vallance.

"Țin să subliniez că există multă incertitudine în jurul acestor cifre", a precizat Vallance, subliniind "îngrijorarea că a existat o creștere a mortalității precum și o creștere a transmisibilității".

Varianta britanică continuă să se propage în lume, fiind prezentă de acum în cel puțin 60 de țări și teritorii.

Țara cu cele mai multe decese din Europa (96.000, + 1.401 în ultimele 24 de ore), Regatul Unit a intrat într-o nouă perioadă de carantină în încercarea de a ține sub control un nou val al epidemiei, atribuit acestei tulpini mult mai contagioase.

O campanie masivă de vaccinare a fost lansată și 5,4 milioane de persoane au primit deja o primă doză, dintre care 400.000 în ultimele 24 de ore, un record.

Efectul carantinei pare să se facă simțit, deoarece numărul de cazuri se reduce iar rata de reproducere a virusului scade și ea.

Potrivit biroului național de statistici, o persoană din 55 avea Covid în Anglia între 10 și 16 ianuarie, în scădere față de o persoană contaminată din 50 între 27 decembrie și 2 ianuarie.

Spitalele sunt supuse unei presiuni puternice, cu 38.562 de persoane infectate cu Covid-19 internate, o cifră cu 78% mai mare decât vârful din primăvară, potrivit lui Boris Johnson.

Guvernul a înăsprit sancțiunile împotriva celor care nu respectă regulile carantinei. Joi seara, poliția a întrerupt o nuntă la care participau circa 400 de persoane.