Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech pare să funcționeze împotriva unei mutații cheie a noilor tulpini extrem de infecțioase ale coronavirusului descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator realizat de Pfizer, anunță CNBC.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

Studiul, care nu a fost încă evaluat inter pares (peer reviewed), a fost realizat de cercetători ai Pfizer și de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, acesta indicând că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficace în a neutraliza așa-numita mutație N501Y a proteinei țepușă.

Se crede că mutația respectivă ar putea fi responsabilă pentru infecțiozitatea mai ridicată a noilor tulpini și au existat îngrijorări că aceste variații ale coronavirusului ar putea eluda răspunsul imunitar declanșat de vaccin, potrivit lui Phil Dormitzer, unul dintre cei mai respectați virusologi ai Pfizer.

Studiul a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoanele care au fost vaccinate iar descoperirile acestuia sunt limitate deoarece nu a analizat întregul set de mutații descoperite în noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc rapid.

Dormitzer afirmă însă că este încurajator că vaccinul pare eficace împotriva mutației proteinei țepușă precum și a altor 15 alte mutații asupra cărora Pfizer a efectuat teste anterior.

„Așadar acum am testat pentru 16 mutații diferite și niciuna dintre ele nu au avut niciun impact semnificativ [asupra eficacității vaccinului]. Aceasta este vestea bună”, afirmă Dormitzer, acesta avertizând însă că „asta nu înseamnă că a 17-a nu va avea [impact]”.

Dormitzer a afirmat de asemenea că o altă mutație, descoperită în tulpina din Africa de Sud și numită E484K, provoacă îngrijorări.

Cercetătorii intenționează să efectueze teste similare în următoarele săptămâni pentru a vedea dacă vaccinul este eficace împotriva mutațiilor descoperite în tulpinile apărute în Marea Britanie și Africa de Sud, sperând să poată furniza mai multe informații în următoarele săptămâni.

Anunțul cercetătorilor Pfizer vine după ce oamenii de știință și-au exprimat îngrijorări că vaccinurile care sunt distribuite în prezent ar putea să nu protejeze împotriva noilor tulpini, în special împotriva celei apărute în Africa de Sud.

Vaccinul Pfizer/BioNTech precum și cel dezvoltat de Moderna folosesc tehnica ARN mesager și pot fi modificate rapid pentru a combate noi mutații ale virusului dacă este necesar.

Co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat la finalul anului trecut că firma germană este capabilă să furnizeze un nou vaccin „în şase săptămâni” în cazul unei mutaţii a virusului.

Citește și: