Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat sâmbătă că vaccinarea împotriva Covid-19 va începe în următoarele săptămâni în cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu, relatează News.ro citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o intervenţie televizată, el a spus: „Vaccinurile străine sunt necesare până ce vaccinurile locale vor fi disponibile”.

Rouhani nu a dat detalii legat de ce seruri vor fi administrate în Iran.

La începutul acestei luni, liderul suprem ayatolahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate iraniană, a interzis guvernului să importe vaccinuri din Statele Unite şi Marea Britanie, despre care a spus că e posibil să caute să răspândească coronavirusul în alte ţări.

Însuşi Rouhani, de acord cu interdicţia lui Khamenei, a spus la acel moment că guvernul va cumpăra „vaccinuri străine sigure”.

Iranul a lansat luna trecută testele clinice pe oameni pentru un vaccin-candidat dezvoltat la nivel naţional, spunând că acesta va ajuta la oprirea pandemiei, în ciuda sancţiunilor SUA care afectează capacitatea de a importa vaccinuri.

Rouhani a mai spus sâmbătă că trei vaccinuri dezvoltate la nivel naţional, Barekat, Pasteur şi Razi - unele în colaborare cu entităţi străine -, ar putea fi folosite din primăvară sau vară.

Cuba a anunţat anterior că a semnat un acord cu Teheranul privind transferul de tehnologie pentru vaccinul-candidat aflat în stadiul cel mai avansat. Teheranul şi Havana se află sub aspre sancţiuni ale SUA.

Pe lângă dezvoltarea propriilor vaccinuri, Iranul participă şi în programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care are drept obiectiv asigurarea de acces echitabil la vaccinurile împotriva Covid-19 pentru ţările sărace.

Iranul a înregistrat până în prezent peste 1,15 milioane de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 şi aproximativ 57.000 de decese asociate. În ultimele săptămâni, rata infecţiilor şi deceselor a scăzut uşor.