Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis vineri guvernului de la Teheran să importe vaccinuri anti-COVID-19 din Statele Unite și Marea Britanie, relatează Reuters.

Ayatollahul KhameneiFoto: Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Importurile de vaccinuri ale Statelor Unite și Marii Britanii în țară sunt interzise. Le-am spus asta oficialilor și o spun în public acum”, a afirmat Khamenei în timpul unui discurs televizat.

„Nu am deloc încredere în ele. Uneori vor să testeze vaccinuri pe alte țări...dacă americanii au fost capabili să producă un vaccin nu ar avea un asemenea fiasco în țara lor”, a adăugat acesta.

Iranul, țara din Orientul Mijlociu cea mai afectată de pandemie, a demarat la sfârșitul lunii trecute primele teste clinice pe oameni pentru un candidat de vaccin anti-COVID realizat intern, afirmând că acesta ar putea ajuta țara să înfrângă pandemia.

Khamenei a lăudat eforturile cercetătorilor iranieni de a dezvolta un vaccin însă a afirmat de asemenea că Teheranul ar putea obține vaccinuri anti-Covid „din alte locuri de încredere”.

Acesta nu a oferit detalii dar atât China cât și Rusia sunt aliați ai Iranului, ambele lansând deja mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului.

„Nu sunt optimist cu privire la Franța datorită istoriei lor cu sânge infectat”, a mai afirmat Khamenei, făcând referire la un scandal din anii 1980 și 1990 legat de transfuzii cu sânge contaminat cu HIV.

Citește și: