Companiilor străine nu li se va permite să-şi testeze vaccinurile împotriva Covid-19 pe poporul iranian, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, la o zi după ce liderul suprem iranian a interzis importul de vaccinuri din SUA şi Marea Britanie.

Hassan RouhaniFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Companiile străine vor să ne dea vaccinuri care să fie testate pe poporul iranian. Însă Ministerul Sănătăţii (iranian) va împiedica acest lucru”, a spus Rouhani într-o declarație difuzată la televizor, fără a numi companiile la care se referă sau a oferi alte detalii, relatează Agerpres.

„Poporul nostru nu va fi un eşantion de testare pentru companiile care produc vaccinuri. Noi trebuie să cumpărăm vaccinuri străine sigure”, a afirmat el.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat vineri că vaccinurile american şi britanic „nu sunt de încredere” şi este posibil să răspândească virusul în alte ţări. Iranul ar putea obţine vaccinuri din alte locuri de încredere, a adăugat Khamenei, fără a oferi detalii.

China şi Rusia sunt ambele aliate ale Iranului, ţara cea mai afectată din Orientul Mijlociu de noul tip de coronavirus.

Khamenei şi-a reiterat acuzaţiile într-un tweet care a fost şters de Twitter, ce a postat un mesaj în care se afirmă că acesta a încălcat regulile platformei împotriva dezinformării.

Iranul a lansat luna trecută testele pe oameni a primului său posibil vaccin anti-Covid-19, susţinând că acesta ar putea ajuta ţara să învingă pandemia în pofida sancţiunilor americane care afectează capacitatea sa de a importa vaccinuri.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran au escaladat din 2018, când preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni.