Cuba comunistă a anunțat că a semnat un acord cu Iranul pentru transferul tehnologiei celui mai avansat vaccin experimental contra Covid-19 și pentru teste clinice de fază avansată ale produsului în Republica Islamică, transmite Reuters.

Coronavirus CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Iranul a lansat testele clinice ale primului său vaccin împotriva Covid-19 luna trecută, în tim ce Cuba are patru vaccinuri-candidate în teste pe oameni. Î

n momentul în care cel mai avansat, Soberama 2, va trece de testele de faza a doua ce au început pe 22 decembrie, va începe faza a treia, pe 150.000 de persoane din Havana, potrivit oficialilor cubanezi.

Dar Cuba va avea nevoie să facă mai multe teste de fază avansată în străinătatate deoarece nu are o rată ridicată a infectărilor datorită gestionării cu succes a epidemiei, au spus autoritățile cubaneze. În contrast, Iranul este cea mai afectată țară de coronavirus din Orientul Mijlociu.

Companiilor străine nu li se va permite să-şi testeze vaccinurile împotriva Covid-19 pe poporul iranian, a declarat sâmbătă preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, la o zi după ce liderul suprem iranian a interzis importul de vaccinuri din SUA şi Marea Britanie.