După Marea Britanie a venit rândul SUA să demareze campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Președintele Donald Trump a spus că nu a fost programat să se vaccineze, dar o va face la ”momentul potrivit”. Bilanțul global a ajuns luni la 72.663.334 de cazuri, din care 1.619.326 sunt decese, iar 50.878.069 sunt pacienți vindecați, potrivit ultimelor date publicate pe platforma worldometers.info.

Coronavirus SUAFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Citește ultimele informații despre pandemie LIVETEXT pe HOTNEWS:

21.20: Coronavirus: Benjamin Netanyahu, în autoizolare pentru a treia oară

19.10:Peste 1.000 de cazuri de infectări cu o nouă variantă de coronavirus în Anglia / OMS: Știm de mutație / Virusul evoluează

18.50: De ce suferă Italia în mod disproporționat și în al doilea val Covid-19

16.37 Rusia se apropie de finalizarea studiilor clinice asupra unui vaccin COVID-19 destinat animalelor domestice şi nurcilor şi estimează că procesul de obţinere a avizelor legale va începe în februarie, conform autorităţii sanitar-veterinare din Rusia

14.33 Polonia se confruntă cu amenințarea reală a unui al treilea val al pandemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul sănătății Adam Niedzielski, adăugând că recomandarea sa este ca actualele restricții să rămână în vigoare cel puțin până la 17 ianuarie.

13.38Curevac a lansat ultima fază a studiilor clinice pentru vaccinul său anti-COVID / Comisia Europeană a rezervat deja 225 de milioane de doze

13.17 Canada devine al treilea stat, după Marea Britanie și SUA, care anunță începerea campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, după ce o parte din prima tranșă de 30.000 de vaccinuri Pfizer/BioNTech a sosit în cursul weekend-ului, scrie Reuters. Campania va începe chiar luni, în aceeași zi în care va demara și în SUA.

12.55 Oficiali ai administrației Trump urmau să fie printre primele persoane care vor fi vaccinate împotriva Covid-19, potrivit unor surse citate luni dimineață de BBC News. Președintele Donald Trump a blocat însă această inițiativă, cerând ca planurile să fie revizuite.

BBC News mai relatează că planurile anunțate inițial privind vaccinarea personalului de la Casa Albă ar fi stârnit critici în social media. Totuși, nu este clar de ce Trump a schimbat planurile și nici ce efect va avea această decizie asupra eforturilor de a proteja înalții demnitari americani, notează BBC News.

12.31 Singapore a aprobat vaccinul antiCovid Pfizer-BioNTech, iar autoritățile se așteaptă ca primele doze să fie livrate la sfârșitul lunii decembrie, a anunțat premierul Lee Hsien Loong citat de Reuters.

Orașul-stat de 5,7 milioane de locuitori ar trebui să obțină suficiente doze astfel încât toată lumea să poată fi vaccinată până în al treilea trimestru al anului viitor, potrivit estimărilor autorităților. Vaccinarea nu va fi însă obligatorie.

11.44 Una din patru instituţii de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispune de servicii de aprovizionare cu apă, ceea ce supune personalul sanitar şi pacienţii unui risc mai mare de a contracta noul coronavirus, a avertizat OMS luni, potrivit AFP.

11.36Persoanele cu alergii la mâncăruri, latex, polen sau la substanțe care nu intră în componența serului pot face vaccinul Pfizer, arată Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA

10.55 Ministrul ucrainean al sănătății a anunțat luni că bilanțul infecțiilor cu coronavirusul a depășit 900.000 de contagieri în Ucraina după ce autoritățile au depistat 6.451 de noi cazuri în ultimele 24 de ore

Principalele informații ale dimineții:

Oficiali ai administrației Trump vor fi printre primele persoane care vor fi vaccinate împotriva Covid-19, au anunțat surse citate de BBC News.

Potrivit acestora, personalul de la Casa Albă ar urma să fie vaccinat cu vaccinul Pfizer/BioNTech în cursul acestei săptămâni, însă președintele în exercițiu Donald Trump, care a fost infectat cu noul coronavirus, a precizat că nu este pe lista scurtă.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat vineri de Agenția americană pentru Medicamente și oferă o protecție de până la 95%. Încrederea populației în vaccin ar putea fi însă subminată chiar de către președintele Donald Trump care a spus că nu a fost programat pentru a i se administra vaccinul, dar se va vaccina ”la momentul potrivit”, potrivit The Guardian.

Asta în condițiile în care foștii președinți Barack Obama, George W Bush și Bill Clinton s-au angajat să se vaccineze public pentru a promova siguranța vaccinului.

Primele trei milioane de doze sunt distribuite în prezent în diverse locații în toate cele 50 de state americane.