Peste 1.000 de cazuri de infectare cu o nouă variantă de coronavirus au fost identificate în ultimele zile în Anglia, predominant în sudul țării unde ar putea fi legată de o creștere a numărului de cazuri, a spus luni ministrul Sănătății, Matt Hancock, relatează Reuters. Organizația Mondială a Sănătății spune că este conștientă de noua variantă de Covid din Marea Britanie și că nu există nicio dovadă că tulpina se comportă diferit de cele existente deja.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu o răspândire mai rapidă în sudul Angliei”, a spus Hancock într-o declarație în Parlament.

”Inițial, analiza sugerează că această variantă crește mai rapid decât variantele existente”, a spus el. ”Trebuie să subliniez că nu există în acest moment nimic care să sugereze că varianta prezintă un risc mai crescut de a provoca o boală gravă, iar ultimul sfat clinic este că este puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin”, a adăugat el.

Capitala Angliei, Londra, dar și părți din sud-estul Angliei vor fi puse sub o serie de restricții mai dure începând miercuri, a anunțat ministrul Sănătății, spunând că creșterea numărului de cazuri ar putea să copleșească spitalele.

”În ultima săptămână, am văzut o creștere bruscă a cazurilor, creșteri exponențiale în Londra, Kent, părți din Essex și Hertfordshire... Ca urmare am decis să mutăm Londra, sudul și vestul Essexului... și sudul Hertfordshire-ului... la nivelul trei, care reprezintă cel mai mare nivel de alertă”, a spus Hancock.

OMS spune că este conștientă de mutație.

”Autoritățile cercetează semnificația acesteia. Avem mai multe variante, virusul evoluează și se schimbă în timp”, a spus Mike Ryan de la OMS în cadrul unei conferințe la Geneva.