Oficiali ai administrației Trump urmau să fie printre primele persoane care vor fi vaccinate împotriva Covid-19, potrivit unor surse citate luni dimineață de BBC News. Președintele Donald Trump a blocat însă această inițiativă, cerând ca planurile să fie revizuite. Potrivit surselor citate de BBC News personalul de la Casa Albă urma să fie vaccinat cu vaccinul Pfizer/BioNTech în cursul acestei săptămâni. Președintele în exercițiu,care a fost infectat cu noul coronavirus, a precizat că se va vaccina la ”momentul potrivit”.

HotNews.roFoto: Hotnews

BBC News mai relatează că planurile anunțate inițial privind vaccinarea personalului de la Casa Albă ar fi stârnit critici în social media. Totuși, nu este clar de ce Trump a schimbat planurile și nici ce efect va avea această decizie asupra eforturilor de a proteja înalții demnitari americani, notează BBC News.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat vineri de Agenția americană pentru Medicamente și oferă o protecție de până la 95%.

Încrederea populației în vaccin ar putea fi însă subminată chiar de către președintele Donald Trump care a spus că nu a fost programat pentru a i se administra vaccinul, dar se va vaccina ”la momentul potrivit”, potrivit The Guardian.

Asta în condițiile în care foștii președinți Barack Obama, George W Bush și Bill Clinton s-au angajat să se vaccineze public pentru a promova siguranța vaccinului.

Primele trei milioane de doze sunt distribuite în prezent în diverse locații în toate cele 50 de state americane.

Prima tranșă ieșită din producție a plecat de la Michigan duminică, personalul medical și persoanele în vârstă fiind primele categorii cărora le va fi administrat vaccinul începând de luni.

SUA continuă să se confrunte cu un număr mare de decese, doar sâmbătă înregistrând un nou record de 3.309 de victime, bilanțul total fiind de 300.000.

În acest context, campania de vaccinare este văzută ca un moment decisiv în bătălia cu pandemia de coronavirus.

Prima țară care a început campania cu vaccinul Pfizer este Marea Britanie. Administrarea sa a fost aprobată și în Canada, Bahrain și Arabia Saudită.