Autoritățile ungare vizează autorizarea de urgență a vaccinului anti-COVID chinezesc în detrimentul așteptării procesului normal de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a anunțat ministrul de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

„Siguranța vaccinului nu este o problemă politică sau ideologică ci una profesională”, a afirmat acesta, adăugând că „dacă experții vor lua o decizie pozitivă, vom începe imediat redactarea contractului de import al vaccinului”.

Acesta a anunțat de asemenea că Ungaria a primit vineri documentele solicitate părții chineze, fără să numească vaccinul în cauză sau producătorul.

Marea Britanie a folosit în mod similar o dispensă de urgență în Uniunea Europeană pentru a aproba vaccinul Pfizer/BioNTech pentru uz intern, în pofida obiecțiilor EMA care a afirmă că procedurile mai lungi sunt mai adecvate și se bazează pe mai multe dovezi.

Comisia Europeană a afirmat deja că planurile Ungariei de a importa și posibil distribui vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia ridică îngrijorări legate de siguranță și ar putea afecta încrederea în vaccinuri.

Szijjarto nu a precizat care vaccin chinezesc este vizat de aprobarea de urgență însă joi a declarat în parlamentul ungar că autoritățile lucrează cu trei producători chinezi, dintre care doi sunt companii private și una este deținută de stat.

Nici Rusia nici China nu au solicitat deocamdată EMA aprobarea pentru vreunul din vaccinurile pe care le dezvoltă.

China a aprobat pentru utilizare de urgență trei candidați de vaccinuri dezvoltați de Sinovac Biotech și China National Pharmaceutical Group (Sinopharm).

Două dintre vaccinuri au fost dezvoltate de Sinopharm care a anunțat că speră că acestea vor primi o aprobare condițională pentru uz general anul acesta.

Autoritățile ungare au trimis deja experți să studieze producerea vaccinului Sputnik V în Rusia și au anunțat că acesta ar putea fi testat clinic în Ungaria.

Citește și: