Rusia şi China nu au solicitat autorizaţia Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru vaccinurile lor împotriva COVID-19, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, pentru La Reppublica, citată de Agerpres.

Emer CookeFoto: Captura YouTube

„Deocamdată nu au solicitat autorizaţia pentru vaccinurile lor. Dacă o fac, vom studia datele”, le-a declarat responsabila EMA jurnaliștilor italieni când a fost întrebată despre vaccinurile chineze şi ruseşti.

China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenţă. Rusia a fost prima ţară care a acordat aprobarea de reglementare pentru un vaccin împotriva coronavirusului, făcând acest lucru înainte ca studiile la scară largă să fie complete, stârnind îngrijorarea oamenilor de ştiinţă şi a medicilor cu privire la siguranţa şi eficacitatea produsului.

Vaccinul rus Sputnik V este dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleia din Moscova şi comercializat de către fondul suveran al Rusiei, Fondul rus de investiţii directe (RDIF).

Cooke a declarat că agenţia nu se află sub nici o presiune pentru a accelera procedurile de autorizare a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech sau a celui produs de Moderna.

„Dacă este să vorbim despre ceva în acest sens, presiunea este una ştiinţifică, pentru că vrem să fim siguri că vom face ceea ce este mai bun pentru cetăţeni”, a spus ea, adăugând că EMA a acţionat independent.

Cooke a spus că agenţia se aşteaptă să finalizeze analizarea vaccinului Pfizer şi BioNTEch până pe 29 decembrie şi a vaccinului Moderna până pe 12 ianuarie. Cele două companii farmaceutice au trimis EMA în urmă cu o săptămână solicitări oficiale pentru obţinerea autorizării de utilizare a vaccinurilor lor în UE.

Într-un interviu pentru EFE, irlandeza Emer Cooke a atras atenţia că europenii sunt mai bine protejaţi cu un vaccin autorizat de EMA.

Faptul că vaccinurile pentru COVID-19 au o eficacitate de 90% este „o veste foarte bună”, dar aceasta „este analiza companiilor”.

Autorităţile europene „trebuie să confirme că studiile efectuate până acum sunt suficiente”, a explicat Cooke.

Comisia Europeană autorizează vaccinurile pe baza avizelor ştiinţifice ale EMA după consultarea cu cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Citește și: