Ministerul sănătății din Rusia a afirmat luni că vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia are de asemenea o eficacitate de peste 90%, citând datele colectate în urma vaccinării populației în detrimentul unui studiu clinic, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariile rușilor au venit după ce mai devreme în cursul zilei de luni Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor experimental împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 90%.

„Suntem responsabili de monitorizarea eficacității vaccinului Sputnik V în rândul cetățenilor care l-au primit ca parte a programului de testare în masă”, a afirmat într-un comunicat de presă Oksana Drapkina, directoarea institutului de cercetare din subordinea ministerului sănătății rus.

„Eficacitatea [Sputnik V] este de asemenea de peste 90%, conform observațiilor noastre. Apariția unui nou vaccin eficace este o veste bună pentru toată lumea”, a mai afirmat Drapkina.

Rusia a demarat un program de vaccinare cu Sputnik V în pofida faptului că fazele avansate ale testării clinice nu au fost finalizate.

Alexandr Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya din Moscova, a salutat la rândul său anunțul Pfizer.

„Ne așteptăm să publicăm în viitorul apropiat rezultatele interimare ale testărilor de după aprobarea Sputnik V, așa-numita Fază III a testărilor. Sunt sigur că eficacitatea acestuia va fi de asemenea ridicată”, a afirmat Gintsburg.

Rusia a anunțat că va publica luna aceasta rezultatele preliminare ale testării pe oameni a vaccinului Sputnik V.

REFERINȚĂ: