Între 3.000 și 5.000 de persoane ar putea participa în Ungaria la studiile clinice ale vaccinului anti-Covid Sputnik V dezvoltat de Rusia, a anunțat luni ministrul ungar pentru resurse umane, Miklos Kasler, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ungaria intenționează să realizeze studii clinice și posibil chiar să producă vaccinul rusesc, un pas fără precedent pentru un stat din Uniunea Europeană, crescând tensiunile deja existente cu Bruxelles-ul.

Sub regulile UE, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte să poată fi vândut în țările blocului comunitar.

Capitala rusă Moscova a început sâmbătă distribuirea vaccinului categoriilor vulnerabile prin intermediul a 70 de clinici, țara condusă de Vladimir Putin devenind astfel prima care a demarat o campanie de vaccinare pe scară largă împotriva COVID-19.

Kasler a declarat că o delegație ungară de experți medicali a primit o „notificare detaliată” privind distribuirea vaccinului rusesc în Moscova și a observat că „vaccinul este produs cu cea mai nouă tehnologie și aplicarea protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății”.

Rusia ar putea trimite Ungariei primele doze ale Sputnik V în cursul lunii decembrie.

Ungaria și-a asigurat de asemenea 12 milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de companii farmaceutice din Occident și se află în discuții cu China și Israel privind potențiale livrări de vaccinuri.