Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Moderna pentru vaccinul contra noului coronavirus dezvoltat de firma americană de biotehnologie, a anunțat marți șeful Comisiei Europene, citat de Reuters.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Săptămâna trecută, Moderna a spus că vaccinul său experimental are o eficiență de 94,5% în prevenirea Covid-19, potrivit datelor interimare din studiul clinic de fază finală.

”Sunt bucuros să anunț că mâine vom aproba un nou contract, pentru asigurarea altui vaccin pentru Covid-19”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că înțelegerea ”ne permite să cumpărăm până la 160 de milioane de doze din vaccinul produs de Moderna”.

”În momentul în care vaccinul se va dovedi într-adevăr sigur și eficient, fiecare stat membru îl va primi în același timp, în sistem pro-rata, în aceleași condiții”, a afirmat sefa CE, precizând că blocul comunitar a încheiat șase înțelegeri de acest tip până acum și este în discuții pentru al șaptelea.

”Toate vaccinurile din portofoliul nostru vor fi evaluate cu mare atenție de Agenția Europeană a Medicamentului. Ele vor fi autorizate și puse pe pe piaț doar dacă sunt sigure și eficiente”, a mai spus vond der Leyen.

Vaccinurile dezvoltate de Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt la ora actuală supuse acestei evaluări a agenţiei europene.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.