Pfizer a anunțat miercuri că rezultatele finale ale testelor avansate pentru vaccinul său Covid-19 arată o eficacitate de 95%. Compania a spus și că a completat cele două luni necesare pentru statisticile de siguranță și va aplica pentru autorizarea de urgență în SUA în următoarele zile, transmite Reuters.

PfizerFoto: Marta Fernández Jara / ContactoPhoto / Profimedia

Pfizer afirmă că eficacitatea vaccinului dezvoltat împreună cu partenerul său german BioNTech este aproximativ aceeași indiferent de vârstă sau de apartenența etnică, și că nu există efecte secundare majore, semn că imunizarea poate avea loc pe scară largă oriunde în lume.

Eficacitatea la adulții peste 65 de ani, cu risc mare din cauza noului coronavirus, a fost de peste 94%. Analiza finală vine la 9 zile după ce rezultatele inițiale ale testelor clinice de fază avansată arătaseră că vaccinul este o eficacitate de peste 90%.

Compania Moderna, care dezvoltă un vaccin similar, a spus luni că datele sale preliminare arată o eficacitate de cel puțin 94,5%.

Rezultatele mai bune decât se prognoza ale celor două vaccinuri, ambele dezvoltate cu o nouă tehnologie cunoscută drept mRNA au aprins speranțele pentru un sfârșit al pandemiei de coronavirus.

Pfizer spune că au existat 170 de cazuri de Covid-19 printre cei 43.000 de voluntari, 162 la cei care au primit placebo și 8 la cei care au fost inoculați cu vaccinul anti-coronavirus.

Dintre acestea, zece persoane au făcut forme severe de Covid-19, unul fiind dintre cei are au primit vaccinul.

Potrivit companiei, vaccinul a fost bine tolerat, iar efectele secundare au fost în general ușoare sau moderate și au trecut repede.

Singurul efect advers care a afectat peste 2% dintre cei vaccinați a fost oboseala, resimțită de 3,7% dintre recipienți după a doua doză a vaccinului. Cei mai în vârstă au raportat efecte adverse mai puține și mai ușoare decât ceilalți după vaccinare.

Moderna a raportat cinci categorii cu efecte severe resimțite de cel puțin 2% dintre cei care au primit vaccinul real. Oboseala a apărut la 9,7% dintre ei, durerile musculare la 8,9%, dureri articulare la 5,2%, durerile de cap la 4,5%, durere la 4,1%, iar roșeață la locul injecței la 2%.

Citește și: