Comisia Europeană a anunțat miercuri că a încheiat un acord cu Pfizer și BioNTech pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze din vaccinul experimental dezvoltat de aceste companii, transmite Reuters.

Vaccin coronavirusFoto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Anunțul Comisiei vine după ce Pfizer a dezvăluit luni că vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech are o eficacitate de peste 90%, acesta fiind primul vaccin împotriva COVID-19 care și-a demonstrat eficiența potrivit datelor preliminare ale unui studiu pe scară largă.

„Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată astăzi cu compania europeană BioNTech și Pfizer pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze ale vaccinului”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul încheiat de Comisia Europeană le va permite celor 27 de state membre să cumpere 200 de milioane de doze, acestea având opțiunea de a achiziționa 100 de milioane de doze suplimentare.

Achiziția propriu-zisă va avea loc după ce vaccinul va fi autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor.

UE a semnat deja acorduri de rezervare a unor potențiale vaccinuri împotriva coronavirusului cu AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și se află în discuții cu Moderna, CureVac și Novavax.

REFERINȚĂ: