Un nou vaccin anti-Covid are o eficacitate de aproape 95%, potrivit datelor publicate luni de compania americană Moderna, care a vorbit despre o ”zi măreață”, potrivit BBC News. Compania a mai precizat că va face demersurile pentru a obține aprobarea utilizării vaccinului în săptămânile următoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatele vin în contextul în care, recent, Pfizer anunța că a dezvoltat un vaccin cu o eficacitate de 90%, iar aceste vești vin să sporească optimismul în ceea ce privește găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de coronavirus, notează BBC News.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală extrem de inovativă în procesul de dezvoltare a vaccinului.

Moderna a anunțat că va face demersurile pentru obținerea aprobării utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Totuși, datele sunt încă preliminare și multe întrebări așteaptă încă să își găsească un răspuns, potrivit sursei citate.

Testele au fost efectuate pe un eșantion de 30.000 de persoane din SUA, jumătate dintre participanți primind două doze de vaccin, la distanță de 4 săptămâni. Restul participanților la procedura de testare au primit injecții cu un ”fals vaccin”.

În urma testării, compania spune că vaccinul s-a dovedit a oferi o protecție de 94,5%. Datele mai arată că au existat 11 cazuri grave de Covid, dar niciunul nu s-a înregistrat în rândul oamenilor care fuseseră imunizați.

"În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară...este o zi măreață”, a declarat directorul medical Tal Zaks, pentru BBC News.

Ce nu știm încă

Încă nu știm cât de mult durează imunitatea în fața virusului, după administrarea vaccinului, participanții la testare urmând să fie monitorizați în continuare pentru a afla un răspuns.

De asemenea, nu există încă date referitoare la eficiența vaccinului pe grupele de persoane mai în vârstă, practic categoria cea mai vulnerabilă. Cu toate acestea, Zaks a declarat pentru BBC News că datele de până acum nu ar sugera că vaccinul își pierde din potență odată cu vârsta.

Un alt semn de întrebare: nu știm dacă vaccinul stopează contractarea unei forme severe de boală de către pacienți sau dacă oprește și răspândirea virusului de către aceștia. Toate aceste întrebări vor determina modul în care vaccinul va fi utilizat.

Este sigur?

Nu au fost înregistrate motive de îngrijorare semnificative, dar niciun medicament nu este 100% sigur, nici măcar paracetamolul. Toate au, într-un fel sau altul, contraindicații.

Astfel, au fost raportate accese de oboseală, dureri de cap și durere la unii pacienți, după injecție.

"Acestea sunt efecte pe care le anticipam la un vaccin care funcționează și induce o reacție imună bună”, a explicat profesorul Peter Openshaw, de la Imperial College London.

Diferențele față de vaccinul Pfizer

Ambele folosesc aceeași abordare: injectarea unei părți a codului genetic al virusului pentru a provoca o reacție imună.

Datele din această etapă arată că cele două vaccinuri-candidat sunt extrem de asemnătoare: Pfizer asigură o protecție în jur de 90%, Moderna de aproape 95%.

Totuși, cifrele finale ar putea să fie modificate, având în vedere că procedura de testare este încă în derulare.

Vaccinul Moderna pare însă a fi mult mai ușor de depozitat, la o temperatură de doar -20 de grade pentru o perioadă de maxim șase luni și poate fi ținut într-un frigider standard pentru cel mult o lună.

Asta în condițiile în care vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de minus 75 de grade și poate fi ținut în frigider doar 5 zile.

Când vom avea vaccinul?

Asta depinde de țara în care ești și de vârsta pe care o ai.

Moderna a precizat că se așteaptă ca 20 de milioane de doze să fie accesibile în SUA, după ce va depune actele pentru aprobarea utilizării în săptămânile următoare.

Compania mai speră să aibă un miliard de doze disponibile pentru întreaga lume, la anul, și intenționează să aplice pentru aprobare și în alte țări.

Știre actualizată