Poliția Capitalei îi încurajează pe bucureșteni să îi reclame la TelVerde 0800 800 165 pe cei care nu poartă mască și, mai mult, pune la dispoziție un număr la care pot fi trimise imagini cu cei care încalcă regulile sanitare și care nu poartă mască, de exemplu. Poliția transmite că în urma telefoanelor primite a realizat "o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție".

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Poliției Capitalei, de la operaționalizarea acestei linii telefonice în Ministerul de Interne (în luna iulie), "cetățenii și-au arătat disponibilitatea de a sesiza în ce locuri, spații sau mijloace de transport în comun au observat persoane care fie nu poartă, fie poartă în mod necorespunzător masca de protecție".

Poliția mai spune că, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare, a intensificat controalele în toate zonele Capitalei.

"Acum facem un apel la cetățeni să ne sprijine în identificarea locurilor și mijloacelor de transport unde anumite persoane nu respectă normele de protecție individuală. Apelul transmis la TelVerde declanșează verificări. Verificam cele sesizate și, mai mult decât atât, în urma acestor telefoane am construit o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție, zone care vor face obiectul unor verificări amănunțite", transmite Poliția Capitelei.

Mai mult, Poliția Capitalei pune la dispoziție și numărul de WhatApp 0755 021 218, încurajându-i pe bucureșteni să trimită acolo imagini, foto sau video, cu privire la cele sesizate la TelVerde 0800 800 165.

Poliția Capitalei mai spune că, dacă la sfârșitul săptămânii trecute mai puțin de 10 cetățeni au apelat în București acest număr, ieri au existat 27 de apeluri la care au fost sesizate nereguli.

"Sunați la 0800 800 165, trimiteți imagini la 0755 021 218. Împreună vom reuși. Respectăm distanțarea fizică, purtăm masca de protecție, respectăm regulile de igienă. Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur", a mai transmis Poliția Capitalei.

Avocatul Poporului îi cere ministrului de Interne Marcel Vela să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea Covid-19.

"Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică sursa citată.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea Covid-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers. El a susținut că aceste controale făcute de poliţişti în civil nu reprezintă "nimic nou", astfel de activităţi fiind făcute și până acum, susține purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

El spunea că poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea agenților, oamenii și-au pus măştile de protecţie, pentru ca imediat după plecarea acestora să le dea jos. "Este o vorbă românească: <>", a mai susținut reprezentantul IGPR. Precizările au fost făcute în contextul deciziei ca polițiști în civil să facă controale și să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile sanitare.

CITEȘTE ȘI: