Capitala germană Berlin va trimite mii de polițiști pe străzi în cursul weekend-ului pentru a asigura respectarea interzicerii unui protest a celor care se opun măsurilor impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19 după ce participanții la un eveniment similar recent nu au respectat regulile de igienă, transmite Reuters.

Protest la Berlin (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Andreas Geisel, ministrul de interne al orașului-stat Berlin, a declarat că autoritățile au decis să interzică protestul după ce au cântărit importanța dreptului la libertatea de întrunire și nevoia de a proteja oamenii de infectarea cu coronavirusul.

„Încă ne aflăm în mijlocul unei pandemii cu cifre ale infecțiilor în creștere”, a subliniat acesta.

Germania a reușit să mențină numărul infecțiilor cu coronavirusul și a deceselor cauzate de COVID-19 relativ scăzut comparativ cu alte țări europene dar numărul de noi cazuri a crescut constant de la începutul lunii iulie și a accelerat în ultimele săptămâni.

În jur de 20.000 de persoane printre care s-au numărat libertarieni, constituționaliști, susținători ai extremei drepte și activiști antivaccinare au mărșăluit în Berlin în 1 august.

Geisel a afirmat că organizatorii protestului au încălcat în mod intenționat regulile convenite anterior cu autoritățile precum purtarea măștilor de protecție și respectarea distanțării sociale.

„Un asemenea comportament este inacceptabil. Statul nu poate fi eludat”, a declarat Geisel.

Formațiunea de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a anunțat deja că va organiza un protest împotriva interdicției la Poarta Brandenburg, afirmând că „Senatul ne calcă în picioare drepturi fundamentale”, potrivit filialei berlineze a partidului.

Geisel a anunțat că mai multe mii de polițiști vor patrula în capitala germană în cursul weekend-ului și a emis un avertisment împotriva unor potențiale acte de violență, susținând că poliția a primit amenințări.

Mai devreme în cursul pandemiei poliția berlineză a reținut peste 100 de persoane care au participat la un protest neautorizat împotriva măsurilor de carantină.

În iunie, poliția din Olanda a reținut la rândul ei în jur de 400 de persoane prezente la un miting împotriva măsurilor de distanțare socială.

Citește și: