Autoritățile sud-coreene au anunțat luni plasarea în carantină a mii de membri ai unei biserici protestante din capitala Seul după ce o nouă creștere a numărului de infecții cu COVID-19 a fost legată de comunitățile religioase, relatează AFP și CNN.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primarul interimar din Seul, Seo Jeong-hyup, a semnat un ordin executiv care îi obligă pe toți cei 4.066 de membri ai bisericii Sarang-Jeil din capitala sud-coreană să se testeze pentru noul coronavirus după ce o creștere a infecțiilor a fost legată de un serviciu religios ținut de biserică.

În timpul unei conferințe de presă Jeong-hyup a anunțat că aproape 2.000 de enoriași ai bisericii au fost plasați în carantină la domiciliu, primarul afirmând că poliția va merge „din ușă în ușă” pentru a îndemna oamenii să se testeze după ce 249 de membri ai bisericii au fost depistați cu COVID-19 până duminică.

Focarul de la biserica Sarang-Jeil este doar unul din mai multe focare legate de biserici din țară, inclusiv unul cu 126 de cazuri confirmate la un lăcaș de cult din orașul Yongin.

Acțiuni legale vor fi luate și împotriva bisericii conduse de reverendul Jun Kwang-hoon pe care autoritățile îl acuză de încălcarea legilor menite să împiedice răspândirea pandemiei.

„Jun a încălcat măsurile de autoizolare și a răspândit informații false, amânând intenționat testarea congregației”, a declarat primarul din Seul.

Ministrul Sănătății sud-coreean a anunțat de asemenea că o plângere va fi formulată împotriva reverendului Kwang-hn și a bisericii Sarang-Jeil pentru „încălcarea măsurilor de autoizolare și obstrucționarea investigațiilor epidemiologice prin ascunderea listei cu enoriașii”.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a postat un mesaj pe Facebook duminică prin care avertiza că autoritățile vor lua măsuri ferme împotriva persoanelor care încalcă legea și participă la evenimentele care sunt sursa infecțiilor în masă.

Fără a menționa explicit biserica Sarang-Jeil, președintele sud-coreean a afirmat că acțiunile persoanelor care participă la întrunirile religioase în masă sunt „foarte îngrijorătoare”, catalogând comportamentul ca „egoist” și afirmând că acesta reprezintă „o provocare clară la adresa sistemului național de control și prevenție și un act impardonabil care amenință viețile oamenilor”.

Până duminică la miezul nopții 279 de noi infecții cu coronavirusul au fost înregistrate în Coreea de Sud dintre care 267 au fost transmise comunitar, 146 din acestea fiind confirmate în capitala Seul, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenție a Bolilor sud-coreean.

Bilanțul persoanelor care au contractat coronavirusul în țara asiatică de la izbucnirea pandemiei a ajuns la 15.318 de persoane și 303 și-au pierdut viața, potrivit datelor Universității John Hopkins.

Citește și: