Autoritățile responsabile de sănătatea publică din Coreea de Sud au afirmat pentru prima oară luni că se află în mijlocul unui „al doilea val” al infecțiilor cu noul coronavirus în jurul capitalei Seul, relatează Reuters.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor sud-coreean a afirmat anterior că primul val nu se încheiase în mod real însă luni, directorul CDC Jeong Eun-kyeong, a declarat că a devenit evident că o sărbătoare de weekend de la începutul lunii mai a declanșat un nou val de infecții în zona capitalei Seul, care inițial nu a fost grav afectată de pandemie.

„Credem că în zona metropolitană primul val a fost între martie și aprilie dar și din februarie până în martie”, a declarat acesta la o conferință de presă, adăugând că „apoi am văzut un al doilea val care a fost declanșat de sărbătoarea din luna mai”.

La sfârșitul lunii februarie Coreea de Sud a înregistrat un vârf de 900 de infecții zilnice însă un program intensiv de urmărire și izolare a contactelor a redus numărul de noi cazuri la o singură cifră înspre sfârșitul lunii aprilie.

Dar relaxarea măsurilor de carantină la începutul lunii mai a condus la o nouă creștere a cazurilor după ce tinerii din Seul au profitat de sărbătoarea de weekend să meargă în cluburi de noapte și baruri.

„Am prognozat inițial că al doilea val va apărea în toamnă sau iarnă”, a afirmat Jeong, adăugând că „prognoza noastră s-a dovedit a fi eronată. Atât timp cât oamenii intră în contact apropiat unii cu ceilalți credem că numărul de infecții va continua”.

Coreea de Sud a înregistrat 12.438 de infecții cu noul coronavirus de la debutul pandemiei, 280 de sud-coreeni pierzându-și viața din cauza COVID-19.