În jur de 4.000 de persoane care s-au vindecat de COVID-19, membre ale unei secte religioase asociate cu cel mai mare focar din Coreea de Sud, vor dona plasmă pentru cercetare, a anunțat marți un oficial, la o zi după ce autoritățile locale au acționat în instanță biserica, relatează Reuters.

Donare plasmaFoto: Arhiva personala

Un focar masiv izbucnit în rândul membrilor Bisericii Shincheonji a făcut ca țara din Peninsula Coreeană să devină primul epicentru major de COVID-19 din afara Chinei.

Cel puțin 5.213 din totalul de 12.484 de infecții înregistrate în Coreea de Sud au fost legate de focarul de la Biserica Shincheonji, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor sud-coreean.

Fondatorul bisericii, Lee Man-hee a sfătuit membrii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasmă, aceasta fiind stringent necesară cercetărilor privind boala, a anunțat marți coordonatorul media al sectei.

La începutul lunii martie guvernul de la Seul a cerut procurorilor să îi pună sub acuzare pe Man-hee și pe alte 10 persoane.

Orașul Daegu, unde au fost înregistrate majoritatea cazurilor legate de sectă, a înaintat luni o plângere civilă împotriva bisericii, cerând daune în valoare de 100 de miliarde de won (aproape 83 milioane de dolari).

Anterior, autoritățile din Daegu au acuzat secta că nu a cooperat cu autoritățile responsabile de sănătatea publică și că a ascuns identitatea mai multor membri.

Institutul Național de Sănătate sud-coreean a anunțat că până în prezent 185 de persoane au donat plasmă și că poartă discuții cu Biserica Shincheonji pentru donații suplimentare.

Oficialii responsabili de sănătatea publică din Coreea de Sud afirmă că în absența unui tratament eficient sau a unui vaccin antiCOVID-19 terapia cu plasmă ar putea contribui la scăderea ratei mortalității cauzate de coronavirus, în special în rândul pacienților care au dezvoltat forme grave ale bolii.