Autoritățile din Tokyo au ridicat miercuri starea de alertă cu privire la coronavirus la „roșu”, cel mai înalt nivel, creșterea record a numărului de noi infecții din ultimele zile provocând alarmare în capitala Japoniei, relatează Reuters.

Coronavirus JaponiaFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernatorul Yuriko Koike a descris situația ca fiind „mai degrabă severă”, reapariția virusului provocând noi îngrijorări privind economia despre care specialiștii afirmă că se confruntă cu cel mai ridicat nivel de scădere din ultimele decade din cauza pandemiei.

„Suntem într-o situație în care ar trebui să emitem avertismente cetățenilor și afacerilor”, a declarat Koike în cadrul unei conferințe de presă, îndemnând rezidenții să se abțină de la călătorii care nu sunt necesare.

Rata infecțiilor în Tokyo a ajuns la stadiul „roșu”, cel mai înalt din cele patru nivele din sistemul metropolitan, a sublinat guvernatorul, citând experții în sănătate care au avertizat în decursul zilei că infecțiile vor crește și „depăși vârfurile”.

Koiko a anunțat intensificarea testărilor pentru virus prin utilizarea echipamentelor de la universitățile din capitala niponă.

„Din câte înțeleg suntem într-o situație mai degrabă severă”, a afirmat guvernatorul.

Potrivit experților în sănătate publică numărul infecțiilor din Tokyo este în creștere în rândul persoanelor tinere și a celor care nu prezintă simptome, provocând temeri privind un al doilea val al pandemiei.

Apariția noilor focare a determinat politicienii de opoziție și utilizatorii social media să ceară guvernului să suspende o campanie de promovare a călătoritului menită să ajute sectorul turistic.

Însă ministrul Economiei nipon, Yasutoshi Nishimura, a afirmat că guvernul va continua campania în mod precaut.

„În mod evident că vom lua în considerare gândurile multora din oamenii noștri în timp ce vom monitoriza situația ce urmează”, a declarat Nishimura, acesta fiind însărcinat cu coordonarea combaterii pandemiei în Japonia.

Guvernatorul Koike a îndemnat la rândul său regândirea campaniei turistice în cadrul conferinței de presă în care a anunțat ridicarea nivelului de alertă.

Citește și: