Cifrele rămân aparent modeste, însă reapariția pandemiei coronavirusului există: îngrijorarea se dezvoltă în Balcani, o regiune săracă a Europei, cu infrastructuri medicale fragile.

Dezinfectie coronavirusFoto: Scott Keeler / Zuma Press / Profimedia

În urma acestei accelerații, mai multe țări europene au stabilit sau au menținut restricții de călătorie pentru bulgari și români: carantină de 14 zile sau test negativ obligatoriu la sosire.

Aproape 13 milioane de oameni au fost confirmați cu Covid-19 la nivel mondial, iar peste 565.000 dintre aceștia au murit, în decurs de șapte luni, din cauza maladiei.

Urmărește ultimele informații despre evoluția pandemiei LIVETEXT pe HotNews.ro:

-------------------

23.32OMS: Nou record de cazuri de Covid-19 înregistrate într-o singură zi la nivel mondial, peste 230.000

21.24Bulgaria redeschide cluburile de noapte

18.59Statul american Florida, o creştere record de peste 15.000 de noi infectări într-o singură zi

17.46Franţa va introduce teste „sistematice” pe aeroporturi pentru călătorii din ţările „roşii”

15.17Iran: în fața reînvierii „tragice” a virusului, Khamenei solicită „salvarea țării”

14.34Anticorpii produşi la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni - arată un studiu efectuat în oraşul german Munchen

14.28Ungaria impune noi restricții la graniță. România, pusă pe lista galbenă pentru care e obligatorie carantina până la două teste negative de COVID-19 / Măsura nu se aplică celor în tranzit

13.20Poluare: Mănuși și măști de protecție găsite în șapte râuri europene importante

11.12 Un tânăr american de 30 de ani a murit după ce s-a infectat la o „petrecere COVID”. Care au fost ultimele sale cuvinte

10.19Megastarul indian Amitabh Bachchan a fost testat pozitiv

08.40VIDEO Donald Trump a purtat mască în public pentru prima oară de la începutul pandemiei

08.28 Mii de israelieni au protestat împotriva reacției guvernului la criza coronavirusului

08.15Medicament pe bază de proteine, care inhibă capacitatea de infectare COVID, dezvoltat în Ungaria

În Serbia, situația este „mai rea decât în luna aprilie, în special la Belgrad, unde sistemul de sănătate este saturat”, avertizează pe canalul național RTS Predrag Kon, epidemiolog, membru în celula de criză a acestei țări. Celula de criza a guvernului, considerata incapabilă și că a servit interesele presedintelui Vucic, a generat manifestatii zilnice care ameninta sa fie un exemplu pentru țările vecine.

Șeful sindicatelor din sectorul de sănătate din Kosovo, Blerim Syla, avertizează că, din lipsă de măsuri, acest mic teritoriu sărac de 2 milioane de locuitori „va deveni Wuhanul Balcanilor” și prevede o „prăbușire a sistemului de sănătate”, deja în formă proastă: pentru tratament, kosovarii obișnuiesc să meargă la vecini.

Membru al Uniunii Europene, Croația pare mai puțin vulnerabilă, iar situația „nu este rea”, dar cazurile cresc odată cu începerea sezonului turistic, potrivit microbiologului Goran Lauc, membru al celulei de criză

Din România până în Albania, prin Kosovo, Bosnia și Bulgaria, infectările ți decesele cresc amenințător. Pe 10 iulie, potrivit unui număr AFP, aceste țări au reprezentat 15% din noile cazuri detectate în Europa, deși reprezintă mai puțin de 7% din populație.

Cu toate acestea, sistemele lor de sănătate nu par să fie pregătite pentru a răspunde la un val pandemic similar cu cel care a cuprins o parte a Europei în primăvară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Italia are 4,1 medici la 1000 de locuitori, Albania are doar 1,2 - cea mai mică rată din Europa -, Bosnia 2 și România 2.2.