Liderul religios iranian a numit duminică reizbucnirea epidemiei Covid-19 din Iran „cu adevărat tragică” și a invitat întreaga țară să respecte reglementările de sănătate pentru a stopa răspândirea bolii, potrivit AFP.

Ali KhameneiFoto: Khamenei.ir

Republica Islamică, care anunțase primele cazuri de contaminare în luna februarie, este de departe țara cea mai afectată de pandemia Covid-19 din Orientul Apropiat și Mijlociu.

"Fie ca toată lumea să își joace rolul în cel mai bun mod de a sparge lanțul de transmisie pe termen scurt și de a salva țara", a spus Ayatollah Ali Khamenei în timpul unei întâlniri prin videoconferință cu deputații.

Este primul discurs al ayatolahului în fața deputaților noului Parlament, care a preluat funcția la sfârșitul lunii mai, dominat de conservatori și ultra-conservatori și rezultat din alegerile legislative din februarie.

Potrivit site-ului său oficial, Khamenei a lăudat corpul personalului medical pentru „sacrificiile” sale și a criticat „unele persoane (care) nici măcar nu fac ceva atât de simplu ca să poarte o mască” pentru a preveni răspândirea virusului, afirmând că este „rușinat” de un astfel de comportament.

Observațiile lui Khamenei apar în condițiile în care epidemia Covid-19 pare să crească din nou de la începutul lunii mai în Iran.

Potrivit cifrelor oficiale publicate duminică, în ultimele 24 de ore au fost raportate 194 de decese suplimentare din cauza bolii și 2.186 de cazuri noi de infecție.

Ministerul Sănătății a anunțat joi un nou record de mortalitate, cu 221 de decese cauzate de virus într-o singură zi.

Un număr de 257.303 de cazuri de infecție au fost înregistrate în țară, inclusiv 12.829 de decese, a declarat duminică Sima Sadat Lari, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.