Guvernele Danemarcei și Norvegiei au exclus Suedia dintr-o înțelegere care să permită circulația liberă a turiștilor între cele două țări, citând rata mai ridicată a infectărilor cu COVID-19 a vecinului lor nordic, relatează The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înțelegerea, anunțată la conferințe de presă paralele ținute în Oslo și Copenhaga, a arătat că eforturile diplomatice ale Suediei de a fi inclusă în prima etapă a unei „bule” nordice a deschiderii granițelor au eșuat.

Potrivit înțelegerii, persoanele din Danemarca vor putea călători, începând cu 15 iunie, în Norvegia fără a fi supuse unei perioade de izolare, în timp ce turiștii din Norvegia vor putea vizita Danemarca atât timp cât au o cazare rezervată pentru cel puțin șase zile.

Premierul danez Mette Frederiksen a recunoscut că decizia va fi dificilă pentru mulți suedezi: „danezii și suedezii au familii, persoane iubite și case de vacanță de cealaltă parte a graniței”, a spus aceasta.

Însă „Danemarca și Suedia sunt în situații diferite în relație cu pandemia cauzată de coronavirus iar acest lucru influențează ce putem decide cu privire la graniță”, a completat premierul danez.

Erna Solberg, prim-ministrul Norvegiei, a anunțat că autoritățile norvegiene rămân în discuții cu Suedia, Finlanda și Islanda pentru a le include în „bula de călătorii”.

Dar, potrivit premierului norvegian, o asemenea înțelegere va fi cel mai greu de parafat cu Suedia.

„În situația în care suntem acum va fi cel mai dificil să găsim o soluție pentru Suedia. Însă sunt regiuni din Suedia cu o rată scăzută a infecțiilor pentru care s-ar putea să găsim o rezolvare”, a declarat aceasta.

Epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell a declarat că discuțiile vor continua între țările nordice.

„Suntem într-un dialog continuu între autorități. Chiar astăzi am discutat atât cu Norvegia cât și Finlanda cu privire la această situație”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: