Numărul de infecții cu noul coronavirus a depășit vineri 100.000 în Africa, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor african, relatează The New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a depășit 3.100 de victime pe continentul de aproape 1,3 miliarde de locuitori.

Africa a înregistrat în mare același număr de noi cazuri ca în ultimele două săptămâni, potrivit directorului CDC Africa, John Nkengasong, adăugând că „sperăm că aceast trend va continua” în detrimentul unei creșteri exponențiale a infecțiilor.

Deși măsurile de carantină implementate devreme în multe din cele 54 de țări africane au încetinit răspândirea pandemiei, Nkengasong a afirmat că „asta nu înseamnă că Africa a fost cruțată”, adăugând însă că oficialii responsabili de sănătatea publică nu văd multe decese în rândul comunităților sau „inundarea masivă a spitalelor” din cauza COVID-19.

Situația din Africa rămâne destul de diferită, în ultima săptămână patru țări înregistrând o creștere de peste 100% a cazurilor de COVID-19, potrivit lui Mike Ryan, directorul Programului pentru Situații de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății.

Acesta a avertizat că media de vârstă scăzută a populației pe continentul african „nu reduce în vreun fel posibilitatea ca boala să se răspândească”, adăugând că nimeni nu știe impactul pe care îl avea virusul asupra milioanelor de persoane malnutrite sau aflate în tabere de refugiați.

Directorul CDC Africa a subliniat la rândul său că e nevoie să se efectueze de 10 ori mai multe teste decât s-a reușit până în prezent, fiind nevoie de testarea a cel puțin 13 milioane de persoane prin comparație cu cele 1,3-1,4 milioane testate momentan.

Lipsa echipamentelor rămâne o problemă iar țările cu un sistem de sănătate fragil și o istorie recentă a conflictelor, precum Somalia sau Sudanul de Sud, rămân o îngrijorare pentru oficialii responsabili de sănătatea publică pe măsură ce bilanțul infecțiilor crește.

Iar în Tanzania, unde președintele susține că virusul a fost învins prin rugăciune, guvernul nu a actualizat numărul de cazuri de mai bine de trei săptămâni.

Potrivit celui mai pesimist scenariu realizat prin modelări statistice, peste 3 milioane de persoane ar putea fi infectate cu noul coronavirus în Africa din care mai mult de 300.000 și-ar pierde viața din cauza COVID-19.

Citește și: