Testele pentru depistarea coronavirusului folosite în Tanzania au fost respinse ca fiind neconforme de către președintele John Magufuli duminică, acesta susținând că mostre recoltate de la o capră și un fruct pawpaw au fost testate pozitiv cu COVID-19, relatează Reuters.

John Magufuli (dreapta)Foto: Flickr

Magufuli, al cărui guvern atrăsese deja critici datorită secretomaniei privind situația pandemiei în țară, le mai ceruse cu altă ocazie tanzanienilor să se roage pentru dispariția coronavirusului, spunând că trusele de testare au „erori tehnice”.

Testele COVID-19 au fost importate din străinătate, potrivit lui Magufuli. Acesta a relatat că a instruit forțele de securitate tanzaniene să verifice calitatea truselor de testare. Acestea au obținut câteva mostre non-umane, inclusiv de la un fruct pawpaw (banană de preerie), o oaie și o capră, cărora le-au alocat nume umane și vârste, potrivit președintelui Magufuli.

Aceste probe au fost trimise unui laborator din Tanzania pentru a fi testate, tehnicienii medicali fiind lăsați în necunoștință de cauză cu privire la proveniența mostrelor în mod deliberat. Mostrele de la pawpaw și capră au ieșit pozitive cu COVID-19, a relatat Magufuli, adăugând că „se întâmplă ceva. Am mai zis înainte că nu ar trebui să acceptăm orice ajutor ca fiind menit pentru binele acestei națiuni”.

Magufuli a anunțat de asemenea că urmează să trimită un avion să aducă un remediu promovat de președintele Madagascarului. Mixul de plante nu a fost supus încă unor testări recunoscute științific la nivel internațional.

„Comunic cu Madagascarul”, a declarat Magufuli în cadrul unui discurs, adăugând că ”Ei au un medicament. O să trimitem un zbor acolo iar medicamentul va fi adus în țară ca și tanzanienii să poată beneficia de el”.