Rata de reproducere a noului coronavirus în Germania a crescut din nou peste valoarea 1, au avertizat marţi autorităţile sanitare germane, potrivit agenţiei DPA, citează Agerpres.

Coronavirus GermaniaFoto: Daniel Karmann/dpa/Profimedia Images

Această rată de reproducere este un parametru atent urmărit în evaluarea evoluţiei epidemiei şi în deciziile privind relaxarea restricţiilor antiepidemice. Obiectivul este ca acest număr să fie menţinut sub 1, adică o persoană infectată să infecteze, în medie, mai puţin de o persoană.

Totuşi, Lars Schaade, vicepreşedintele Institutului Robert Koch (RKI), centrul german specializat în boli infecţioase, a avertizat împotriva concentrării excesive asupra acestui indicator şi a recomandat să fie avut în vedere şi numărul efectiv al noilor cazuri zilnice de Covid-19. În Germania acest număr s-a menţinut în ultima săptămână în intervalul 700-1.300, cu circa 1.000 noi cazuri raportate luni.

„Virusul nu a dispărut”, atrage atenţia Lars Schaade, adăugând însă că ameninţarea la adresa sănătăţii publice este mai redusă comparativ cu o lună în urmă.

Noile focare de Covid-19 apărute recent, cum sunt cele din abatoare, ar putea fi cauza creşterii ratei de reproducere a virusului, mai spune el, adăugând totodată că această rată şi numărul noilor infectări ar putea să scadă din nou dacă astfel de focare vor fi puse sub control.

Circa 400 de angajaţi au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19 la un abator din Birkenfeld, în sud-estul Germaniei, potrivit unor oficiali locali citaţi de DPA. MAE român a anunţat pe 29 aprilie că, potrivit autorităţilor germane, din numărul total de 1.100 angajaţi ai abatorului de la Birkenfeld, 500 sunt cetăţeni români, dintre care peste 200 au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus.

De asemenea, la o companie de prelucrare a cărnii din localitatea germană Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, au fost confirmate 254 de cazuri de Covid-19 în rândul angajaţilor, potrivit autorităţilor locale. Conform unui anunţ transmis duminică de MAE, aproximativ 80 de români care lucrează la compania de prelucrare a cărnii din Coesfeld au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus şi numărul total al angajaţilor diagnosticaţi cu Covid-19 urmează a fi comunicat după centralizarea rezultatelor tuturor testelor efectuate.

Citește și: