Cancelarul Angela Merkel le-a cerut, luni, germanilor să respecte regulile de distanțare socială pentru a încetini evoluția pandemiei COVID-19 după ce noile date arată că virusul se răspândește mai rapid din nou, relatează Reuters.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Germania este considerată drept un exemplu de succes fiind una din țările europene majore care a reușit limitarea răspândirii noului coronavirus, mulțumită în parte testărilor masive, reușită care a determinat redeschiderea parțială a economiei.

Merkel a afirmat în mod repetat că rata de contagiune a noului coronavirus trebuie să rămână sub 1 pentru a preveni suprasolicitarea sistemului de sănătate. Această rată înseamnă că fiecare bolnav contaminează în medie o altă persoană.

Însă Institutul Robert Koch a anunțat că rata s-a situat deasupra respectivei valori critice pentru a treia zi la rând, cu o cifră estimată la 1,07 luni, după ce duminică ar fi fost 1,13.

Ultima cifră arată că 100 de persoane infectate transmit la rândul lor coronavirusul la 107 de noi indivizi, însemnând că rata infecțiilor crește din nou ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui al doilea val al pandemiei în cea mai mare economie europeană.

„Creșterea ratei de contagiune R0 face necesară urmărirea cu foarte mare atenție a situației în următoarele zile”, se precizează în raportul zilnic al Institutului Robert Koch.

Oficialii germani spun că rata de contagiune devine mai volatilă odată cu scăderea generală a numărului de infecții iar o majorare temporară nu este neapărat periculoasă.

Însă cancelarul german a avertizat că este crucial ca germanii să respecte unele reguli de bază precum „păstrarea distanței, purtarea măștilor de protecție și arătarea de considerare pentru ceilalți”.

Numărul de noi cazuri COVID-19 a crescut în Germania în ultimele 24 de ore cu un număr relativ mic de doar 357 infecții, potrivit datelor publicate luni. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața a crescut la rândul său cu 22 de fatalități, aducând bilanțul total la 7.417 în țara condusă de cancelarul Angela Merkel.

Citește și: