Chiar și cei care nu manifestă simptome pot fi infectați cu coronavirus și pot transmite infecția mai departe, avertizează Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul epidemiei.

Simptome coronavirusFoto: Observatorul Roman de Sanatate

Perioada în care o persoană răspândește virusul poate începe cu până la două zile înainte de apariția primelor semne ale bolii, aceasta fiind cea mai intensă la începutul bolii. Persoanele infectate pot răspândi virusul până la 7 - 12 zile după apariția primelor simptome - tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii).

Din datele curente, se pare că este posibilă transmiterea virusului și de la persoane care nu manifestă deloc simptome.

În aceste condiții, este esențial să luăm măsuri pentru a limita transmiterea bolii:

  • Evitați contactul direct cu alte persoane!
  • Evitați deplasările și zonele aglomerate!
  • Păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane!
  • Spălați-vă frecvent pe mâini timp de 20-30 de secunde (cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).
  • Nu vă atingeți fața, ochii, nasul sau gura fără a fi riguros spălat pe mâini!
  • Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact în mod frecvent!

În cazul în care manifestați simptome specifice, izolați-vă și apelați medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică!

Apelați 112 doar în caz de urgență!

"Este necesar un efort colectiv pentru a depăși această situație cu un număr cât mai mic de îmbolnăviri. Respectați recomandările medicale pentru a vă îngriji de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi!", este mesajul Ministerului Sănătății și al Observatorului Român de Sănătate.

  • Unde poți pune întrebări despre coronavirus

Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

"Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/. Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice", este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

"Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor", spune Vlad Mixich.

Citește și: