Stare de urgență din cauza COVID-19: Rezidenţii îşi întrerup stagiile şi și sunt incluși în gărzi la spitale sau repartizați la Ambulanță și UPU. Studenții, mobilizați și ei / Noile măsuri anunțate de autorități

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 17 martie 2020, 22:30 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Agerpres
Rezidenții își întrerup stagiile de pregătire și vor fi incluși de miercuri în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează sau vor fi repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, la unitățile de primiri urgențe, la camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități. De asemenea, în fiecare centru universitar vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Acesta este una dintre noile măsuri anunțate marți seară de către autorități, în contextul în care în România este stare de urgență din cauza coronavirusului.
Măsurile au fost anunțate de către ministrul de Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat:
 • Începând de astăzi, 17 martie, a fost suspendată activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maxim activitățile de relații cu publicul ale instituțiilor din subordinea MAI.
De asemenea, prin ordonanță militară, au fost luate următoarele decizii:
 • Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.
 • Este permisă organizarea de către unitățile economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.
 • Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.
 • Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.
 • Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți.
 • Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.
 • Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.
 • Ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.
 • Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.
 • Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.
 • Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.
MĂSURI DE ORDINE PUBLICĂ

În aplicarea măsurilor stabilite prin decretul prezidențial, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost adoptate următoarele decizii:
 • Structurile de poliție locale sunt coordonate operațional de Inspectoratele Județene de Poliție, iar în Capitală de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională în măsurile de ordine publică.
 • La nivel național sunt constituite echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor furnizate de cetățenii care intră în România și orice alte aspecte ce țin de asigurarea ordinii publice și eficiența măsurilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.
 • Parchetul General și Ministerul Afacerilor Interne au organizat în comun activitatea administrativă și programul de intervenție al unităților de parchet și de poliție judiciară, pentru a fi în măsură să fie asigurat un răspuns operativ și ferm în fața oricărei forme de criminalitate.
 • Potrivit Codului penal, săvârșirea unei infracțiuni profitând de situația prilejuită de starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă. În acest caz, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la 2 ani închisoare.
 • A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică, la nivel național, și aici mă refer la poliție, jandarmerie și poliție de frontieră.
 • Dispozitivul de polițiști de frontieră este suplimentat și sunt înăsprite măsurile de verificare la frontieră, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pe fâșia de frontieră.
 • Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și analiză a bazelor de date sunt subordonate operațional Inspectoratelor Județene de Poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru creșterea capacității de verificare și scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.
 • Au fost suspendate exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.
 • Au fost stabilite și aplicate planuri de măsuri pentru asigurarea permanenței la unitățile operative și creșterea capacității operaționale a acestora.
 • Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în strânsă colaborare cu instituțiile partenere din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
 • Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat peste 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, personal al Inspectoratului General de Aviație și al serviciilor publice comunitare.
 • Dintre aceștia, peste 10.000 de polițiști și peste 7.000 de jandarmi au desfășurat misiuni ordonate și au asigurat răspunsul la sesizările primite, iar peste 5.000 de pompieri au fost angrenați în misiunile curente privind situațiile de urgență.
 • De asemenea, au fost demarate acțiuni în vederea identificării operatorilor economici sau a altor persoane care desfășoară activități ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecție împotriva infectării cu CoVid-19.
MĂSURI DE ORDIN MEDICAL
 • Începând de mâine, 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.
 • Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități.
 • Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități.
 • Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.
 • În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești, în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.
 • Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin.
 • La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați desfășoară activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale.
 • Recrutări similare se vor face în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității curente a unităților medicale.
 • Comitetele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților și elevilor recrutați.
 • De asemenea, tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost stabilit faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus.
 • Tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost operaționalizat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
 • Totodată, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.
 • În același timp, Ministerul Apărării Naționale va construi și operaționaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II în incinta spitalului Ana Aslan.
Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns la 217 marți, când au fost confirmate 49 de cazuri noi, potrivit informațiilor transmise la ora 18.00 de Grupul de comunicare strategică. Dintre pacienții aflați în unitățile medicale, 4 dintre ei sunt la secția de terapie intensivă, dar au o stare generală stabilă, precizează sursa citată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13770 vizualizari

 • -9 (17 voturi)    
  Something is rotten in the state of Denmark! (Marţi, 17 martie 2020, 22:59)

  cucuveauamov [utilizator]

  daca stam asa de bine si la bolnavi (care, intelegem, n-au nimic) si la morti (care, intelegem, nu exista), de ce atata frasuiala?!
  • +13 (15 voturi)    
   ... (Marţi, 17 martie 2020, 23:36)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Paza buna trece primejdia rea. Cred ca niciodata nu a avut mai mult sens acest proverb.
  • -3 (3 voturi)    
   Daca ai stii sa citesti (Miercuri, 18 martie 2020, 9:46)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ai afla de la cei destepti (doctorii) ca sunt de la 10 pana la de 20 de ori mai multi oameni infectati in realitate decat cei descoperiti. In Anglia, Franta si SUA autoritatile au declarat (ca sa stie lumea la ce sa se astepte) ca pana la 70% din populatie va fi contaminata,
   • -1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 18 martie 2020, 10:25)

    mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Daca ai stii sa gandesti te-ai gandi un pic in perspectiva si ti-ai da seama ca tinta este managementul asimptotelor maximale ale bolnavilor grav care ajung la terapie intensiva. Saracul de tine insa nu stii decat sa jignesti si sa critici.
    • +1 (1 vot)    
     @mihai-mi: (Miercuri, 18 martie 2020, 13:05)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

     Daca ridicolul ar ucide ai fi mort mult inaintea lui @John M.!

     "Daca ai stii sa gandesti ..." "managementul asimptotelor maximale"
     Google ma lamureste (sunt de formatie umanist) ce este o asimptota si dintr-o data comentariul tau mi se dezvaluie intr-o alta lumina si ma obliga sa-l analizez dpdv literal, apoi gramatical. In fine, nitel intru si in analiza logica si inchei , spre perfecta edificare cu folosirea analizei teleologice a textului tau care pare , in contextul dat, (suntem in plina criza de coronavirus) un text scris de un pretios ( a se citi un hipster) pt restul lumii normale !
     Mihaie, uite ma roaga vecinul meu, Nea vasile ( si-a luat si el in rate un smarfon dat in ma-sa) sa te intreb daca in cazul de fata nu este vorba de ceva cuantificabil, de numere finite iar nu de tendinte spre infinit, dar daca esti de acord te pun in legatura cu el ! :))))))
 • +5 (9 voturi)    
  Ok si cum sunt bagati la treaba (Marţi, 17 martie 2020, 23:23)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Tot fara echipamente si instructaj? Ii aruncati in gura lupului asa pe N-V ?
  • 0 (8 voturi)    
   Din pacate, chiar asa cum spui ! (Miercuri, 18 martie 2020, 0:08)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Repeta gresala italienilor dar acolo nu mai era timp de nimic ! Se pravalise Covidul peste ei ca un uragan !
 • +1 (5 voturi)    
  unii iubesc agitatia (Miercuri, 18 martie 2020, 0:18)

  ..13 [utilizator]

  Si ordinea publica in exces...

  Tarile civilizate se bazeaza pe reactia fireasca a individului care intelege pericolul si este pregatit sa se apere/sustina singur
  • 0 (0 voturi)    
   Human nature is the same (Miercuri, 18 martie 2020, 9:50)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   anywhere in the world...
   Tuturor oamenilor trebuie sa le faci bine cu forta. Nu exista constiinta colectiva in fata unui pericol capital: scapa cine poate, cum poate.
 • -8 (10 voturi)    
  Curtea Constituțională (Miercuri, 18 martie 2020, 0:22)

  iulisimo [utilizator]

  Înțeleg pericolul și nevoia de măsuri urgente. Dar sunt aceste măsuri constituționale? Se încalcă drepturi fundamentale aici. De ce nu întreabă nimeni CC?
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 8:15)

   [anonim] i-a raspuns lui iulisimo

  • 0 (0 voturi)    
   S-a declarat starea de urgenta, (Miercuri, 18 martie 2020, 9:56)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui iulisimo

   conform constitutiei. In timp de pace se numeste "de urgenta", in timp de razboi, e "lege martiala". In starea de urgenta, daca nu te supui, te amendeaza. In timp de razboi, te impusca.
   Asa ca respecta decretele chiar daca-ti tulbura traiul mic-burghez.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by