Donald Trump a declarat vineri stare de urgență, în timp ce pandemia de coronavirus, care a omorât cel puțin 47 de americani și a infectat aproape 2.200, a împins Los Angeles și Chicago să închidă școlile. Numărul cazurilor noi de coronavirus importate în China continentală din exterior a depășit vineri pentru prima dată numărul infecțiilor transmise local. În acest moment este imposibil de determinat când va fi atins vârful pandemiei, spune Organizația Mondială a Sănătății. Australia, care se confruntă cu un deficit al kiturilor de testare coronavirus, face apel la doctori să respecte recomandările de folosire a acestora.

CoronavirusFoto: defense.gov

Principalele informații privind evoluția pandemiei, LIVETEXT pe HotNews:

02:00Donald Trump nu este infectat cu noul coronavirus. Casa Albă a anunțat că testul pentru coronavirus făcut de președintele Donald Trump a ieșit negativ, potrivit Mediafax. Președintele american a intrat în contact cu cel puțin o persoană bolnavă, transmite Huffington Post.

00:40 Premierul elen a ordonat închiderea plajelor, după ce mii greci au ignorat apelul de a rămână în case

00:00 Bilant nou pe pan mondial: Peste 152.898 de cazuri de infecție și 5.791 de decese au fost contabilizate sâmbătă seara în 137 de țări. (AFP)

23: 50 Ghebreyesus, șeful OMS: COVID-19 este o pandmeie care poate fi controlată. Potrivit șefului OMS, cea mai bună strategie este depistarea cât mai multor persoane infectate, izolarea lor și punerea în carantină a persoanelor cu care au avut contact apropiat. Ghebreyesus le-a cerut țărilor să testeze toate persoanele suspecte de COVID-19

23:40Albania îşi închide frontierele şi intră în carantină de la miezul nopţii.Guvernul albanez a decis să ia această măsură drastică la cinci zile după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, din cauza lipsei de paturi de spital şi a conştiinţei civice, precum şi pe fondul relaţiilor strânse pe care Albania le are cu Italia, unde trăiesc legal circa 440.000 de imigranţi albanezi.

23:24 SUA: 50 de decese și peste 2.400 de cazuri de îmbolnăvire. În Statele Unite coronavirusul a provocat 50 de decese şi peste 2.400 de cazuri de contagiune, conform datelor centralizate de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) de la autorităţile locale, de stat şi guvernamentale, relatează AFP.

23:00Spania impune o carantină cvasitotală, pentru a stopa coronavirusul. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat sâmbătă o carantină cvasi-totală în Spania, unde locuitorii vor putea ieși din case doar pentru a merge la muncă sau pentru măsuri de primă necesitate, precum cumpărarea de mâncare, scrie AFP. Această măsură drastică vine în cadrul stării de alertă decretată pentru 15 zile în regat.

22:15Slovenia a înregistrat primul deces din cauza coronavirusului. Victima este un bărbat în vârstă cu o boală cronică. Ministerul Sănătății nu a făcut un anunț imediat, potrivit Mediafax. Guvernul a declarat sâmbătă că există 181 de cazuri confirmate de coronavirus în țară, față de 141 raportate vineri, dintre care trei în terapie intensivă.

21.09 Premierul Franței a anunțat închiderea tuturor localurilor publice care nu au un rol vital de la miezul nopții. Este vorba despre restaurante, cafenele, cluburi și discoteci, informează BBC News. Franța a înregistrat o creștere a numărului de infecții de la 3.661 la 4.499, în doar 24 de ore. În același timp, au fost înregistrate încă 12 decese, în total 79.

19.55 Președintele Donald Trump a fost testat pentru coronavirus, însă a transmis că temperatura sa este perfect normală, iar administrația a extins interdicția de călătorie și pentru Marea Britanie și Irlanda, ca măsură de combatere a pandemiei, relatează Reuters.

19.35 Numărul deceselor în Italia a ajuns la 1.441, o creștere cu 14% față de ziua precedentă, transmite Reuters.

Numărul total al cazurilor de infecții a ajuns la 21.157 de la 17,660, Italia fiind cea mai afectată țară din Europa.

19.30 Guvernul Cehiei a anunțat sâmbătă seara că va dispune închide majoritatea magazinelor și restaurantelor pentru o perioadă de 10 zile, scrie Reuters. Măsura vine după ce autoritățile de la Praga au decis deja închiderea școlilor și au interzis adunările publice și evenimentele de genul concertelor.

19.23 Premierul Norvegiei a anunțat închiderea aeroporturilor începând de luni, informează Reuters.

16.37 Potrivit draftului de decret al guvernului spaniol, carantina națională ar urma să intre în vigoare de luni, pe o perioadă de 15 zile, ca parte a măsurilor impuse de starea de urgență. Peste 47 de milioane de spanioli vor urma astfel experiența prin care trec deja italienii.

16.27 Numărul deceselor din Anglia aproape s-a dublat, autoritățile anunțând încă 10 morți.

16.13 Olanda a confirmat încă 155 de cazuri de infecții, blianțul ajungând la 959, și două decese, scrie Reuters.

15.31 Polonia nu exclude amânarea alegerilor prezidențiale programate pentru mai, din cauza pandemiei. Guvernul britanic a decs deja vineri seara amânarea cu un an a alegerilor locale.

În România, alegerile locale ar urma să se desfășoare în luna iunie.

15.17 Ca parte a măsurilor prevăzute de starea de urgență, Spania intră în carantină, scrie presa locală, citată de Reuters. Guvernul pregătește decretul oficial.

15.08: Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 în Spania a crescut cu 1.500 într-o zi. Bilanțul total, 5.700

15.00 Guvernul de la Madrid le-a transmis cetățenilor că toți spaniolii trebuie să stea acasă, cu excepția cazurilor în care trebuie să meragă după alimente și medicamnete sau la spital, scrie Reuters, citând El Mundo.

14.33 Câteva sute de protestatari antiguvernamentali ai Mișcării Vestele Galbene au demonstrat sâmbătă la Paris, sfidând astfel interdicția privind adunările publice mai mari de 100 de persoane impusă de autorități ca urmare a epidemiei coronavirus, transmite Reuters.

Într-un mesaj adresat națiunii joi, președintele Emmanuel Macron a anunțat închiderea școlilor și a făcut pel la oameni să evite contactul pentru a bloca răspândirea virusului care a ucis 79 de persoane în Franța, în vreme ce numărul infecțiilor a depășit 3.600. Vineri, guvernul a a interzis adunările publice mai mari de 100 de persoane, iar poliția a respins deja cereri privind organizarea unor mitinguri în centrul Parisului, inclusiv pe Champs Elysees, acolo unde au avut loc ciocniri violente între forțele de ordine și vestele galbene cu aproape un an în urmă.

Potrivit unor surse din poliție, în jur de 400 de demonstranți au ieșit pe străzile Parisului, unii purtând măști de protecție și strigând sloganuri împotriva lui Macron. Poliția a folosit sporadic gaze lacrimogene, în jur de 2.000 de forțe de ordine fiind mobilizate în oraș.

14.03 Primarul orașului Sevilla a anunțat sâmbătă că procesiunea religioasă din Săptămâna Mare a Paștelui va fi anulată din cauza epidemiei coronavirus, relatează Reuters.

"Vreau să vă aduc la cunoștință cea mai dificilă decizie pe care a trebuit să o iau în cei 5 ani de mandat, și anume suspendarea Procesiunilor din Săptămânaîn 2020”, a anunțat acesta pe twitter.

12:33Iranul anunță 97 de noi decese, bilanțul oficial urcă la 611 morți

12.32: Malaezia a raportat 41 de cazuri noi, majoritatea legate de un eveniment religios.

12.30: Grecia raportează alte două decese provocate de Covid-19, numărul total al deceselor ridicându-se la 3. Este vorba de doi bărbați, de 67, respectiv 90 de ani, ambii cu probleme de sănătate preexistente. Numărul total al cazurilor confirmate în această țară era de 190.

12.15: Wizz Air anunță că, din cauza restricțiilor de călătorie impuse pe toate zborurile externe, comunicate de primul ministru Mateusz Morawiecki, începând cu 15 martie 2020, ora 00:00, își suspendă toate zborurile spre și dinspre Polonia până la noi informații. (Mediafax)

11.40: Apple îşi închide toate magazinele dinafara Chinei până pe 27 martie

11.30: Rwanda confirmă primul caz de coronavirus.

11.07: Indonezia raportează 27 de noi cazuri de coronavirus, bilanțul total ajungând la 96.

11.00: Filipine a raportat 34 de noi cazuri, bilanțul total crescând la 98.

10.58: Namibia a raportat primele două cazuri de coronavirus din țara aficană.

09.10: Capitala Indoneziei închide școlile pentru două săptămâni

09.00: Arabia Saudită suspendă toate zborurile internaționale începând de duminică pentru două săptămâni într-o tentativă de a limita extinderea coronavirusului în țară, care a înregistrat 86 de cazuri.

08.40: Președintele Donald Trump s-a întâlnit cu o a doua persoană weekendul trecut care ulterior a fost testată pozitiv pentru coronavirus, dar președintele nu a cerut să fie testat pentru virus sau să intre în autoizolare, a spus vineri medicul Casei Albe, relatează Reuters.

08.30: Thailanda a raportat șapte noi cazuri sâmbătă, bilanțul total ajungând la 82.

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat sâmbătă un pachet de ajutoare în contextul coronavirusului, prin care vor fi furnizate kituri de testare gratuite și concediu medical plătit, într-o încercare de a limita daunele economice provocate de pandemie.

China continentală a avut vineri 11 cazuri confirmate, dar doar 4 dintre acestea - toate în epicentrul virusului Hubei - au fost transmise locale.

Celelalte șapte au fost detectate la călători care au venit din afara Chinei, respectiv din Italia, Statele Unite și Arabia Saudită, potrivit autorităților locale.

Este cel mai mic număr de noi cazuri din ianuarie, când au început înregistrările acestora, potrivit Agerpres.

Noul coronavirus a ucis cel puțin 5.347 de oameni în toată lumea de la apariția sa în luna decembrie, în China, potrivit bilanțului stabilit de către AFP pornind de la date oficiale. Peste 140.720 de cazuri de infectare au fost numărate în 124 de țări și teritorii. Numărul cazurilor diagnosticate, cu toate acestea, reflectă imperfect realitatea, în timp ce țările au politici și criterii mai mult sau mai puțin restrictive de contabilitate. De la numărătoarea de joi de la 5.00 p.m. GMT, până la aceeași oră vineri, s-au înregistrat 422 de noi decese și de 9.265 de noi cazuri în toată lumea.

Numărul persoanelor infectate în Italia, cea mai afectată țară din lume, după China, a crescut vineri de la 15.113 la 17.660, dintre care 1.328 la terapie intensivă.

Italia a înregistrat 250 noi decese legate de infecția cu coronavirus în 24 de ore, un nou record, ridicând bilanțul total la 1.266