Uniunea Europeană a adăugat joi organizația paramilitară rusă Wagner pe lista persoanelor și entităților sancționate pentru „participarea activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”, potrivit AFP.

Sediul oficial al grupului de mercenari Wagner din Sankt PetersburgFoto: AP / AP / Profimedia

Grupul de mercenari, care luptă în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri orașele Bahmut și Soledar, fusese deja inclus pe o altă listă de sancțiuni a UE în februarie pentru încălcarea drepturilor omului și „destabilizarea” țărilor din Africa.

Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a explicat că noua listă de sancțiuni o „completează” pe cea anterioară.

Wagner, a continuat acesta, a fost inclus pe listă pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Faptul că această organizație paramilitară este astfel dublu sancționată „subliniază dimensiunea internațională și gravitatea” activităților sale, precum și „impactul destabilizator al acesteia asupra țărilor în care activează”, a precizat Consiliul într-un comunicat.

De asemenea, Consiliul a adăugat pe lista persoanelor fizice și juridice vizate de sancțiuni RIA FAN, un organ de presă rus care face parte din Patriot Media Group, al cărui consiliu de administrație este condus de Evgheni Prigojin, patronul Wagner.

Un ONG rus și un dezertor Wagner au afirmat că mercenari ai grupului au fost responsabili de decapitarea unui bărbat care pare să fi fost prizonier de război ucrainean.

Prigojin a respins acuzațiile, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat un nou act al „monștrilor” ruși.

Într-o înregistrare video virală de un minut și patruzeci de secunde care circulă de marți, un individ în haine de camuflaj, cu fața mascată, poate fi văzut cum taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate la pământ și strigă „doare”.

Parchetul rus a anunțat joi că a început să examineze imaginile.

Uniunea Europeană a sancționat persoane și companii prin înghețarea activelor acestora în statele sale membre și prin interzicerea de a călători în aceste țări. În plus, nimeni din UE nu are voie să le pună la dispoziție fonduri.

În ultimul an, UE a impus zece runde succesive de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma ofensivei sale militare din Ucraina.

___