Procuratura rusă a anunțat joi că a început examinarea unei înregistrări video virale în care se vede un individ în uniformă, vorbitor de limbă rusă, decapitând cu un cuțit o persoană care pare a fi un prizonier de război ucrainean, imagini care au provocat șoc și furie în Ucraina și în Occident, potrivit AFP.

Soldați PMC Wagner GroupFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Pentru a determina autenticitatea acestui conținut și pentru a trage concluziile (judiciare) adecvate, (videoclipul) a fost transmis organelor de anchetă pentru examinare”, a precizat procuratura pe canalul său Telegram.

Această decizie este o etapă preliminară care poate sau nu să ducă la deschiderea unei anchete penale.

Anunțul procuraturii este totuși neobișnuit, deoarece Rusia neagă de obicei imediat, sistematic și în bloc acuzațiile de crime de război împotriva trupelor sale din Ucraina, cum ar fi execuțiile sumare din Bucha.

Miercuri, după ce Kievul a acuzat membri ai forțelor ruse de decapitare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat imaginile drept „oribile”, dar a precizat că „autenticitatea” lor nu a fost încă stabilită.

Procuratura rusă, în declarația sa, a precizat că imaginile par să fi fost filmate „în timpul verii”, sugerând că scena ar fi putut avea loc în 2022.

Călăul, membru Wagner? Reacția lui Prigojin

Videoclipul, care durează un minut și patruzeci de secunde, circulă de marți. În ea, un bărbat în camuflaj, cu fața mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate la pământ și strigă „doare”.

După câteva secunde, țipetele se opresc și se poate auzi un bărbat din spatele camerei de filmat îndemnându-l pe călău, în limba rusă, să „taie capul” victimei. Executorul își termină decapitarea cu un cuțit și arată capul tăiat camerei.

Torționarii au arătat, de asemenea, o vestă militară a victimei lor, ștampilată cu tridentul ucrainean.

Șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a respins joi acuzațiile formulate cu o zi înainte de un ONG și de un dezertor din grupul său, potrivit cărora călăii soldatului ucrainean ar fi fost membri ai Wagner.

„Fostul luptător Wagner Andrei Medvedev, care a fugit în Norvegia, a recunoscut vocile colegilor săi într-o înregistrare video”, a declarat fondatorul organizaţiei Gulagu.net, Vladimir Osecikin, pe canalul său Telegram, unde a postat un fragment din intervenţia sa pentru programul Hodorkovski Live.

Potrivit acestui activist pentru drepturile omului, care trăieşte în exil, fostul mercenar „îşi identifică fără echivoc colegii de acolo, luptătorii Wagner, prin poreclele lor caracteristice, prin felul în care vorbesc, prin ceea ce exprimă la radio” în timpul decapitării soldatului ucrainean.

„Totul este un nonsens, nu corespunde realității”, a declarat Prigojin într-un comentariu audio postat de serviciul său de presă pe Telegram.

„Luptăm împotriva unui inamic care nu are suflet”

Un comandant ucrainean, intervievat joi de AFP în apropiere de orașul Bahmut, în estul țării, a declarat că a vizionat videoclipul și a crezut că acesta îi va ajuta pe oamenii săi să știe ce li se va întâmpla dacă vor fi capturați de ruși.

„Acesta nu este un război civilizat. Luptăm împotriva unui inamic care nu are suflet”, a declarat soldatul, al cărui nume de război este „Jeleziaka”, dintr-un subsol din apropierea liniei de front.

„Suntem pregătiți, fără ezitare, să ucidem. Aceasta este sarcina noastră. Dar nu putem face acest lucru”, a spus el. „Dacă vom face același lucru ca ei, atunci vom deveni monștri ca ei”, a adăugat el.

___